• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Zapošljavanjem protiv siromaštva

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se protiv siromaštva treba boriti donošenjem zakona, otklanjanjem blokada za razvoj, novim investicijama u infrastrukturu i otvaranjem novih radnih mesta. Tadić je, povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, istakao da je neophodno najpre rešavati probleme onih gradjana koji su bespomoćni, a to su pre svega deca, stariji i invalidi.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se protiv siromaštva treba boriti donošenjem zakona, otklanjanjem blokada za razvoj, novim investicijama u infrastrukturu i otvaranjem novih radnih mesta.

Tadić je, povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, istakao da je neophodno najpre rešavati probleme onih gradjana koji su bespomoćni, a to su pre svega deca, stariji i invalidi.

Ciljevi Strategije za borbu protiv siromaštva iz 2003. godine su podsticanje zapošljavanja i održivog razvoja, kao i vodjenje socijalno odgovorne politike, naglasio je predsednik Tadić, preneli su elektronski mediji.

On je kazao da je potrebno podsticati otvaranje novih malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju nove radnike, i ocenio da nije dovoljno obezbediti samo prisustvo moćnih i značajnih kompanija, na primer u oblasti novih tehnologija.

Potrebno je zapošljavanje u tekstilnoj i obućarskoj industriji, proizvodnji auto-delova, "što je značajno za masovno zapošljavanje ljudi po dubini društva".

Uz to, naglasio je Tadić, neophodno je voditi računa o ravnomernom regionalnom razvoju i investicijama na jugu i istoku države, koji su sada veoma nerazvijeni.

"Da bi se to desilo, mora da se razvija infrastruktura i zato hitno moramo završiri koridore, obnoviti železnicu i modernizovati puteve", ukazao je Tadić i podsetio da Srbija ima najviši stepen nezaposlenosti u Evropi, iako istovremeno ima visok privredni rast i rast životnog standarda.

Uz ocenu da Srbija mora da brine o onima koji to ne mogu sami, Tadić je predočio da je izuzetno važno da imamo Strategiju borbe protiv siromaštva, koja je u skladu s Milenijumskim ciljevima UN od 2000. godine.

"Srbija je preuzela svoj deo odgovornosti donošenjem tog dokumenta", rekao je Tadić i naveo da borba protiv siromaštva podrazumeva i usvajanje čitavog niza zakona, koji treba da obezbede nove investicije, a ne da ih blokiraju.

Predsednik Tadić smatra da "procesi moraju da se otkoče", jer i u samom Beogradu, koji je nainteresantniji za investicije, postoje mnoge blokade za razvoj, a kamoli u ostalim delovima Srbije.

"Moramo danas na svim poljima da radimo, da donosimo nove zakone koji obezbedjuju nove investicije, da donosimo strateške odluke o razvoju infrastrukture u onim delovima zemlje koji zaostaju, da se borimo protiv nezaposlenosti svom snagom", kazao je on.

Predsednik Republike je ukazao na neophodnost donošenja mera odgovorne socijalne politike koja obzbedjuje najtežim socijalnim slučajevima da "stanu na noge" i "da sastave kraj sa krajem, da im poslednji dani u mesecu ne izgledaju kao noćna mora".

Izgradnjom novih puteva "borimo se da obezbedimo koru hleba za one koji su najsiromašniji", rekao je Tadić istakavši da će celo društvo na kraju imati koristi od modernizacije železnica i infrastrukture i da otvaranje novih radnih mesta i ostarivanje novih profita na kraju koristi i najsiromašnijima.

On je najavio da će vrlo brzo "izaći sa nekoliko ekonomskih mera i jasnih pravaca razvoja u narednih pet, plus pet godina" i dodao da je veoma važno da za njihovo sprovodjenje dobije podršku gradjana.

"Važno je da dobijem podršku za sprovodjenje tih mera, jer sam ubedjen da upravo taj plan na kraju gradjanima donosi bolji život", zaključio je Tadić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image