• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matković: Nezaposlenost najveći problem

Savetnik predsednika Srbije za socijalnu politiku Gordana Matković ocenila je da je u toj oblasti najveći problem visoka nezaposlenost. Prema njenim rečima, u borbi protiv siromaštva, o jednokratnim merama se momentalno raspravlja u Vladi Srbije, dok je u okviru šireg strateškog opredeljenja izuzetno važno da se reforme ubrzaju u domenu obrazovanja.

Savetnik predsednika Srbije za socijalnu politiku Gordana Matković ocenila je da je u toj oblasti najveći problem visoka nezaposlenost.

Prema njenim rečima, u borbi protiv siromaštva, o jednokratnim merama se momentalno raspravlja u Vladi Srbije, dok je u okviru šireg strateškog opredeljenja izuzetno važno da se reforme ubrzaju u domenu obrazovanja.

"Viši nivo i adekvatno obrazovanje i šire obuhvatanje mladih generacija srednjim, pa i visokim obrazovanjem na dugi rok jedan je od najvažnijih faktora, ne samo napretka zemlje, već i izlaska iz začaranog kruga siromaštva na individualnom nivou", rekla je Matkovićeva u intervjuu "Večernjim novostima".

Ona je rekla da "imajući u vidu ingerencije predsednika (Republike), on može, svojim autoritetom, da pruži neku vrstu javne podrške, kako bi borba protiv siromaštva dobila na značaju".

Matkovićeva je upozorila da je posebno nepovoljno što je nezaposlen veliki deo mlade populacije i da su najugroženiji ljudi sa niskim nivoom obrazovanja, nezaposlene, izdržavane i osobe kojima je jedini izvor prihoda u sivoj ekonomiji.

Regionalno posmatrano, najsiromašniji su stanovnici jugoistočne i zapadne Srbije, pogotovu u ruralnim područjima, rekla je ona.

Matkovićeva je ocenila da socijalna pomoć u Srbiji još nije na zadovoljavajućem nivou, ističući da se zalaže da se što više sredstava usmerava kroz roditeljski dodatak.

Ona smatra da "uvodjenje roditeljskog dodatka za prvo dete nije bilo opravdano, zbog toga što se u Srbiji radja dovoljan broj dece prvog reda, pa materijalni podsticaji, iako važni na indivudualnom planu, nisu efikasni sa aspekta onoga što se nastoji postići".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image