• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD: Impresionirani smo srpskim reformama

Izvor Tanjug

Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni razvoj, ocenili su danas eksperti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

EBRD predviđa da će privreda Srbije u 2015. godini imati minimalni rast od 0,5 odsto.

"Mi smo impresionirani stepenom provedenih reformi", rekao je Direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone prilikom prezentacije izveštaja o tranziciji za prošlu godinu u Narodnoj banci Srbije.

On je podvukao da je dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedan od ključnih koraka da se prebrodi ovaj težak period, a EBRD je spreman da podrži nastavak tih reformi.

Patrone je naveo je da je EBRD u Srbiju od 2001. investirala oko 3,8 milijarde evra, a samo u prošloj godini podržala je 24 projekta sa oko 450 miliona evra.

EBRD sarađuje i sa mnogim firmama u Srbiji i bankarskim sektorom i prošle godine je EPS-u odobren kredit od 200 miliona evra za restrukturiranje tog javnog preduzeća, a jedan od najznačajnijih projekata je druga faza digitalizacije u Srbiji, rekao je Patrone.

EBRD podržava i agroindustrijski sektor i sarađuje sa mnogim firmama u Srbiji kao što je Viktorija grupa, zatim u oblasti telekomunikacija i tu je deoničar kompanije SBB, naveo je Patrone.

Patrone je rekao da EBRD sarađuje sa srpskim zvaničnim institucijama i na projektima kao što su privatizacija Telekoma Srbije i Dunav osiguranja.

Glavni ekonomista EBRD Piter Sanfi rekao je da je 2014. za Srbiju bila godina recesije i poplava, kao i za druge zemlje u regionu i EBRD je puno pomogao da se te štete saniraju.

"Srbija je na dobrom putu u sprovođenju reformi i postavila je dobre osnove za dugoročni rast", ocenio je Sanfi i naglasio da EBRD za 2015. predviđa rast privrede od 0,5 odsto.

Sanfi je istakao da Srbija da treba da se okrene uvođenju inovacija u privredi, kao načinu da poveća produktinost i rast privrede.

Jedna od ključnih determinanti za sprovođenje inovacija je dobro poslovno okruženje, rekao je Sanfi i ocenio da su korupcija i "siva" ekonomije zajednički je problem u regionu.

Investiranje u inovacije treba da bude raznoliko i da ne bude usmereno samo na neke sektore, već na što više njih, rekao je Sanfi.

Odgovarajući na pitanja, on je rekao da je problem nenaplativih kredita zajednički u celom regionu i banke taj problem ne treba da "guraju pod tepih", već će morati da ga rešavaju.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

OVO FANFARONISANJE JE BAS ZABRINJAVAJUCE

CIM PÓCNU DA NAS HVALE ETO NAM NEVOLJE,NISU ONI BAS NORMALNI CEMU OVA HIPOKRIZIJA,BAS SU ABHORENTNI.NA OVE ŠTOSOVE NASA VLADA PADA.

rale j tomic

Ko je dao izjavu samo je on inpresioniran.

Ninadu

Impresionirani kako smo glup narod i kako slepo verujemo novom Vodji koji se u sve razume, a u zivotu, osim politike, nema dan radnog staza. Bavio se nicim...

special image