• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU još razmatra prodaju Železare Smederevo

Izvor Beta

Komisija za državnu pomoć Evropske komisije razmatra dokumentaciju o prodaji Železare Smederevo koju je dobila od Vlade Srbije, kaže šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je rekao da EU još razamatra zahtev Vlade Srbije da se odobri dodatni rok kako bi završila pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare Smederevo.

"Evropska komisija je dobila dokumentaciju od Vlade Srbije prošle nedelje. Sada je na EK i komisiji za državnu pomoć da analizira tu dokumentaciju", kazao je on agenciji Beta.

Devenport je naglasio da mu je drago što srpska vlada nastavlja pregovore sa Esmarkom.

"Veoma je bitno da sve bude u skladu sa postojećim obavezama i da dođe do uspešnog završetka tih pregovora u intreresu svih", kazao je šef Delegacije EU u Srbiji.

Zapelo na garancijama

Pregovori s rukovodstvom Esmarka počeli su 27. januara, ali nisu okončani jer su ostale sporne garancije od 15 do 20 miliona dolara koje bi trebalo da obezbedi ta kompanija, kao potvrdu da će proizvodnja u Železari biti nastavljena posle privatizacije. Od Esmarka je traženo i da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da poveća proizvodnju Železare na 1,5 miliona tona.

Pregovori predstavnika Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o dokapitalizaciji Železare Smederevo trebalo bi da budu nastavljeni večeras.

Kako je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, u Beograd će danas ponovo doputovati vlasnik Esmarka Džejms Bušar, sa kojim će on pregovarati o kupoprodajnom ugovoru za Železaru. U pregovorima učestvuju i ministri za finansije i privredu Dušan Vujović i
Željko Sertić.

Ranije je bilo najavljivano da će prodaja  Železare biti okončan do februara, jer po  propisima EU tada ističe rok do kada države članice ili kandidati mogu da daju državnu   pomoći industriji čelika.

Zbog toga je Vlada Srbije tražila od EU dodatni rok, kako bi završila pregovore s Esmarkom, a nada se da će oni uspešno biti završeni za 10 do 15 dana.

Ukoliko ne bude postignut dogovor o kupoprodajnom ugovoru, Železara će teško izbeći stečaj.

Esmark je jedini dao ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Vlada Srbije će, u slučaju dogovora sa Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka. 

Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zeljko

Zasto stalno lozite narod kako je kapacitet zelezare 2 miliona tona godisnje, kada je u svojim najboljim danima sa dve visoke peci u pogonu zelezara jedva dostigla 1,65 miliona? Zelezara uvozi koks, rudu, gas i nikako ne moze rentabilno da posluje kad skoro sve ostale zelezare sve to vec imaju na izvoru!

Garfild

EU razmatra prodaju NASE zelezare?? Oj Srbijo medju sljivama i napredni strucnjaci koji je vodite

bobo

@Garfild Zelen si ti da pregovaras sa privatnom firmom.Ko jos pre pregovora kuka i moli boga da- uzme- rak ranu nase privrede, koja proizvodi gubitke.Pregovori su teski.ha.ha.ha pitanje je kako upakovati poraz u pobedu jer se to radi za dobrobit radnika-demagogija.-Smederevo je bogato i vredno, ali nece da trazi druge izvore prihoda dok im premijer obecava boljitak u zelezari.Isplati ti njima po 8000e, pa svi nek uloze vocnjake i vinograde,-em su zdraviji em nemoraju da glasaju za propalu politiku.A i tebi ce da bude bolje, nemoras vise da lazes.!!!

special image