• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgora zanimanja 21. veka

Iako su reporteri, programeri i ekonomski analitičari neki od dobro plaćenih poslova, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, ta zanimanja se ujedno smatraju i najgorim zanimanjima za 21. vek. Zašto je to tako? "Blic" prenosi Forbsovu listu poslova koji u budućnosti neće omogućavati veliku zaradu i čija će vrednost sve više opadati na tržištu rada.

Iako su reporteri, programeri i ekonomski analitičari neki od dobro plaćenih poslova, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, ta zanimanja se ujedno smatraju i najgorim zanimanjima za 21. vek. Zašto je to tako? "Blic" prenosi Forbsovu listu poslova koji u budućnosti neće omogućavati veliku zaradu i čija će vrednost sve više opadati na tržištu rada.

Analitičar, reporter, dopisnik - Svet se menja, pa tako i tabloidi koji su nekada imali najveće tiraže. Naime, velike novinske kuće dele sve više otkaza, a tiraži poznatih listova opadaju. Iako je novinar doskora bilo traženo i vrlo cenjeno zanimanje, danas za njim više nije tolika potražnja. Stoga, u Sjedinjenim Američkim Državama preporučuju novinarima, dopisnicima i reporterima, posebno radijskim novinarima, da potraže posao u manjim sredinama, gde je konkurencija manja. Novinari u današnje vreme rade bez radnog vremena, pod izuzetnim stresom i medju velikom konkurencijom. Godišnja zarada reportera u Sjedinjenim Državama kreće se oko 32.000 dolara.

Ekonomist - Zanimanje ekonomiste ne treba generalizovati. Dok je ekonomski analitičar u poslednje vreme jedno od najtraženijih zanimanja današnjice, potražnja za "ostalim" ekonomistima do 2014. godine neće biti veća od šest odsto. Na primer, vrlo su traženi ekonomski analitičari tržišta i finansijski analitičari. Zavisno od specijalizovanog područja, ekonomisti rade pod izuzetnim stresom, sami ili u malom timu. U Sjedinjenim Državama zarada im se kreće oko 73.000 dolara godišnje.

Zaposleni u putničkim agencijama - Zavod za zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama predvidja porast za zanimanjem zaposlenog u putničkim agencijama i to od šest odsto u idućih sedam godina. Prednost ovog zanimanja je dodatna zarada, odnosno dnevnice koje dobijate zavisno od države u kojoj se nalazite, ali često ste udaljeni od vaše kuće. Godišnja zarada u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 28.000 dolara.

Juvelir - U bliskoj budućnosti se ne predvidja porast juvelirnica. Naprotiv, ta industrija beleži stagnaciju. Stoga se preporučuje juvelirima da se specijalzuju za izradu nakita. Većina juvelira radi samostalno, a godišnja zarada u Sjedinjenim Državama je oko 28.000 dolara.

Poljoprivrednik - Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, baštovanstvo i stočarstvo jedini su unosni poljoprivredni poslovi u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako posao baš nije idiličan jer zahteva naporan rad u različitim vremenskim uslovima, godišnja zarada iznosi oko 45.000 dolara.

Programer - I dok su softverski inženjeri i administratori baza podataka izuzetno tražena zanimanja, računarskim inženjerima situacija nije blistava, jer taj posao nije specijalizovan i mogu ga raditi programeri u bilo kojoj zemlji. Posao je kancelarijski, a godišnja zarada u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 63.000 dolara.

Agent u osiguravajućoj kući - Prema podacima iz 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama je bilo prijavljeno 400.000 agenata osiguravajućih kuća. Iako se ne očekuje velika potražnja za ovim zanimanjem, osiguranje je oduvek traženo, a novi klijenti mogući su u onim zemljama koja nisu na području Sjedinjenih Američkih Država. Stoga se Amerikancima preporučuje učenje stranih jezika. Agenti uglavnom rade u malim kancelarijama, a godišnja zarada im u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 42.000 dolara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image