• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visok porez gasi Institut za tržišna istraživanja?

Izvor Tanjug

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) će nakon 12 godina obustaviti mesečno izveštavanje o makroekonomskim kretanjima, jer ne može da plaća porez na imovinu koji im je u 2014. povećan 22 puta.

"Država nam obračunava porez na vrednost kvadratog metra od gotovo 4.000 evra, koliko košta kvadrat na Menhetnu", rekla je novinarima savetnica IZIT-a Dragana Kanjevac.

Institut je inače vlasnik prostora zgrade u Dečanskoj ulici u centru Beograda na koju i plaća porez na imovinu. Međutim, od kako je promenjen obračun, pa se sada kao osnovica koristi tržišna, a ne knjigovodstvena vrednost nekretnine, godišnje obaveze instituta po tom osnovu porasle su sa oko 40.000 na blizu 900.000 dinara.

"Slažem se da je i 40.000 možda bilo malo, ali je 900.000 godišnje za porez zaista previše i nerealno. Plaćamo kao da živimo u ekstra luksuznom prostoru, a zgrada je stara 53 godine. Nema ni centralno grejanje", rekla je savetnica instituta.

Prema njenim rečima, država verovatno obračunava porez na osnovu zone, ali je ipak preterano da kvadrat bilo gde u Beogradu računaju da košta gotovo 4.000 evra.

"Uz to, amortizaciju nisu računali, iako je zgrada izgrađena 1962. godine", rekla je ona.

Danas je, prema njenim rečima ekonomista Saša Đogović predstavio poslednju mesečnu analizu novinarima, a da li će se i kada izveštavanje IZIT-a nastaviti, za sada nije mogla da kaže.

"Znam samo da je šteta da se prekine ovo izveštavanje, jer je neprofitabilno, traje 12 godina i u interesu je javnosti", rekla je ona.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kiza

A šta je ova firma proizvodila ?

jeca

kako je firma u centru grada za toliku zgradu placala godisnje 40.000 din a ja za stan od 100 kvadrata na periferiji 20000???? drugo sta je za firmu 9000 evra godisnje? i to je razlog zasto nece da rade???? Onda ukinuti ppslivanje i eto!

special image