• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz privrede umereno pozitivne vesti

Izvor mondo.rs

Smanjivanje pada privredne aktivnosti iz novembra produžilo se i na decembar, tako da se u 2015. ušlo sa blagim optizmom, rečeno na predstavljanju novog broja Makroekonomomskih analiza i trendova.

U industrijskoj proizvodnji ne cvetaju ruže, i dalje se beleži pad u odnosu na 2013. godinu, ali se prerađivačka industrija oporavlja. Procene stručnjaka MAT-a su da će u 2015. pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 0,5 do 1,5 odsto, ali postoji solidna mogućnost da se u 2016. zabeleži rast.

Prerađivačka industrija beleži dobar oporavak, ali da li će i u 2015. "vući" ostatak privrede zavisi od od stabilnog rasta proizvodnje pre svega prehrambene i automobilske industrije, kaže saradnik Ekonomskog instituta i član MAT-a dr Stojan Stamenković.

Da potraje ova cena nafte

I srpskoj privredi na ruku ide svetski trend smanjenja cena nafte. Ove godine efekat pada cene nafte na smanjenje vrednosti uvoza mogao da bude preko milijardu evra, odnosno šest do sedam odsto ovogodišnje vrednosti ukupnog uvoza.

"U celoj 2014. godini proizvodnja prehrambene industrije premašila je proizvodnju iz prethodne godine za 4,4 odsto i to je realna mera međugodišnje dinamike ove oblasti. Veliki rast od 1,4 odsto u decembru je incident nastao zbog vremenom iznuđenog pomeranja prerade šećera u decembar ", kazao je Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja biltena MAT-a rekao da će na dinamiku proizvodnje prerađivačke industrije u ovoj godini bitno uticati ugovor sa američkim Esmarkom o preuzimanju Železare Smederevo ali i od oporavka hemijske industrije.

To, sa proizvodnjom automobila, predstavlja važan, izvozni, deo privrede zbog koga je i spoljnotrgovinska razmena u 2014. bila zav 217 miliona evra veća nego godinu dana ranije.

Pritom je izvoz bio veći za 1,4 odsto, a uvoz za 0,4 odsto.

"U 2015. godinu se ulazi sa blago rastućim trendom izvoza i blago opadajućim trendom uvoza", kazao je Stamenković naglasivši da je glavni faktor uvođenja uvoza u opadajuću tendenciju krajem 2014, pad cena sirove nafte na svetskom tržištu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image