• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loše vesti: Kaiš ćemo morati da stežemo i u 2018.

Izvor Tanjug

Aktuelni trogodišnji plan Vlada Srbije o štednjie je u načelu dobar ali on neće dovesti do očekivanog pada državnog duga 2017,. pa ćemo morati da štedimo i u 2018, najavljuju iz Fiskalnog saveta.

Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) ne bi moglo da počne da se smanjuje pre 2018. do kada bi, prema oceni Saveta, premašilo nivo od čak 83 odsto.

Primenjene mere bolne ali ne i dovoljne

Profesor Pavle Petrović je naveo da su mere štednje bolne, ali su primerene teškoj situaciji javnih finansija u Srbiji. "Zbog veličine problema umereniji plan ne bi bio odgovarajući i sigurno bi došlo do krize, javnog duga inflacije i pada BDP", rekao je Petrović.

Fiskalni savet je na današnjoj konferenciji za novinare naveo da bi, ukoliko dođe do zastoja u realizaciji rizičnijih delova programa, trebalo uključiti i rezervne mere koje bi automatski stupile na snagu.

Kao primer rizičnih i neizvesnih mera navode rešavanje sudbine petrohemijskog kompleksa do sredine ove godine ili smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, zbog čega je potrebno da vlada ima rezervni plan kao se nešto od toga ne ostvari.

Kako su istakli, neophodno je sklopiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi pratio ovakav program.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović naglasio je da trogodišnji aranžman sa MMF povećava izglede za uspeh ovog programa.

"Sličan plan donet je 2012. godine ali se u program ušlo bez dogovora sa MMF-om, a nije bio sproveden ni program za rešavanje problema javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju. Zato je sada presudno da se program sprovodi uz dogovor sa MMF-om", rekao je Petrović.

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

ko grci da uradimo tako treba

AMEBA

VUČIĆU, TI BI I AMERIKU DOVEO DO BANKROTA ! ŠTA TI JE SKRIVIO NAROD ?! NEGO, SMANJI RADNO VREME ! ODMARAJ VIŠE ! UGOJIO SI SE ZBOG POSLA ! ZATO MORAMO STEZATI KAIŠ ! DAJ NAM PRIMER ! BOG TE GLEDA !

Maala

Lepo rece neko pametan:,,Izvedite svoju decu na pravi put...put prema granicnom prelazu".To je resenje za mlade,jedino,na zalost!

special image