• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železara se ne prodaje Esmarku!!!

Izvor mondo.rs

Ni nova ponuda Esmarka za Železaru Smederevo nije bila povoljna i garantovala opstanak Železare, odlučila je Vlada i rešila da ne potpiše ugovor o prodaji većinskog paketa Amerikancima.

Glavna prepreka u pregovorima Vlade i Esmarka su bile garancije koje je Vlada tražila – da neće biti otpuštanja radnika i da se garantuje proizvodnja u dužem periodu.

Te garancije, da se neće samo potrošiti sirovine, a potom napustiti proizvodnja, nisu dobijene i Vlada se odlučila da od ugovora ne bude ništa, rekao je na konferenciji za štampu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Na predlog privatizacionog savetnika kompanije KPMG i komisije za model ostvarenja strateškog partnerstva, Vlada je donela odluku da ne potpiše ugovor sa kompanijom Esmark. Tu odluku doneli smo iz više razloga i razume se da je bila teška.

Železara ima negativan kapital

Železara Smederevo ima negativnu vrednost kapitala (veće dugove od imovine)i zbog toga je bilo toliko pregovaranja i zahteva obe strane, rekao je predstavnik privatizacionog savetnika KPMG. Minimum interesa Srbije nije zadovoljen ponudom iz SAD, pa nije bilo ni ekonomskog opravdanja za prihvatanje ponude, niti minimuma pravne zaštite za Republiku Srbiju. Druga opcija, pronalaženje firme koja bi upravljala Železarom u ime Vlade, u ovom je trenutku manje rizična ali to je samo prelazni put do onog neminovnog – privatizacije, istaknuto je na konferenciji za štampu.

Više meseci radimo na tome da spasimo Železaru, nekadašnji motor srpske industrije, da povećamo BDP uz mere koje vlada preduzima na fiskalnoj konsolidaciji, mnogo truda i rada smo u to uložili", rekao je Vučić.

"S jedne strane bili smo optuživani da ćemo ako prodamo Železaru da uzimamo neke pare, a sad će da kažu verovatnio da smo neuspešni", rekao je Vučić.

On je naglasio da je pravi razlog za odbijanje ponude Esmraka to što Vlada nije dobila garancije da će se očuvati obrtni kapital Železare ili da neće biti potrošene sve sirovine, a fabrika napuštena uz obrazloženje da "tržšite nije dobro".

"Nismo dobili nikakve garancije lične, dobili smo samo korporativne garancije ali i to uz naplatu penala posle arbitraže. U pola jedan razgovarao sam sa Bušardom (vlasnikom Esmarka) i do poslednjeg trenutka želeo sam da se potpiše ugovor. Tražili smo da imamo subpotpis po kakvoj ceni je nabavna, a po kakvoj prodajna cena čelika ali je to odbijeno", rekao je Vučić.

Ali, ovo nije kraj Železare, kaže srpski premijer.

"Šal de Gol je jednom rekao 'Izbgubili smo bitku, ali ne i rat. Mi nismo izgubili, dobićemo i bitku i rat. Za Železaru ćemo u ponedeljak upututit javni poziv za potpisivanje menadžeskog ugovora. Mi nismo nikada bili sposobni da vodimo Železaru izarađujemo pare, zato, pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude u svetu i da u roku od mesec dana - krajem marta Železara počne da radi većim kapacitetom a da do kraja godine bude pokrenuta druga peć", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će Srbija poštovati preuzete obaveze prema EU i više neće subvencionisati Železaru.

Sa MMF nema problema

Premijer je rekao i da je sa MMF (čiji je rok za rešenje probelma Železare isticao danas) sve u redu i da ćemo posle sastanka Broda direktora MMF 23. februara dobitri novo aranžman.

"Železara sada ima 170 miliona dolara vredne zalihe sirovina i može dugo da radi bez dodatne pomoći države. Samo smo želeli da proces privatizacije ubrzamo i da strateški partner preuzme proizvodnju", kaže Vučić.

Premijer je rekao da je cilj da se podigne proizvodnja prve peći sa 320.000 tona na milion tona a sa paljenjem druge peći "krajem godine" i na 1,7 miliona tona.

Pre današnje odluke u toku je bila intenzivna komunikacija Vlade i "Esmarka", kao i sindikata, gradonačelnika Smedereva i Komisije za strateško partnerstvo.

Konferencija za novinare premijera Srbije Aleksandra Vučića koja je bila zakazana za jutros u devet časova pomerena je za 16 sati, a pre toga, u 15.00 Vlada Srbije održala je sednicu. Vlada je sednicu trebalo da održi jutros u osam, ali je i ona otkazana, odnosno, pomerena.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije u nedelju kasno uveče dobila kontraponudu "Esmarka" za Železaru.

O toj ponudi su se izjašnjavali privatizacioni savetnik i Komisija za strateško partnerstvo.

Na pitanje kako će se finansirati proizvodnja sada pošto je posao sa Esmarkom propao, on je rekao da posle svega nemamo zašto da se kajemo jer je to bila jedina ozbiljna ponuda nekog ko je želeo da dođe, ali je završena tako.

BEZ SLOBODNOG DANA

Na pitanje da li zna da službenici Vlade putuju na egzotična putovanja, Vučić je rekao da ne zna o čemu se radi, ali da od 27. aprila nije imao ni jedan slobodan dan. Nadam se da nisu ništa ukrali ti ljudi."Svako ima svoje ciljeve, ne mogu da zabranim ljudima da putuju ako idu svojim novcem i nisu ništa ukrali - što bi oni morali da dele moje verednosti".

"Ja sam na fakultetu tugovao kada dobijem devetku i pitao sam se šta sam loše uradio. I u ovom slučaju analiziram šta smo loše uradili i ne mogu to da vidim. Tražili smo način da to prihvatimo..."

On je ponovo naglasio da Železara ima 170 miliona dolara u obrtnom kapitalu i ocenio da je to za Železaru bogatstvo.

Vučić je istakao da će zadržavanje radnih mesta zaposlenih u Železari ostati uslov i za tim menadžera za koje će u ponedeljak biti raspisan javni poziv.

"Niko od zaposlenih neće otići odlukom vlasnika, odnosni države i to će biti jedan od uslova koji ćemo u javnom pozivu da napišemo", rekao je Vučić.

On je, objašnjavajući tok pregovora sa Esmarkom, rekao da je Srbija prihvatila i da bude ulaganje bude 200 miliona dolara, ali da je insistirala da se obrtni kapital ne spušta ispod 100 miliona dolara. Amerikanci, kaže to nisu prijvatili i tražili su spuštanje obrtnog kapitala na 55 miliona. Onda smo mi tražili da on bude 70 miliona, ali ni to nisu prihvatili. "Bukvalno smo tražili način da to prihatimo, ali nismo uspeli da pronađemo rešenje", rekao je Vučić.

On je ocenio i da očekuje podršku EU kada je reč o izboru upravljačkog tima koji bi preuzeo Železaru Smederevo.

Vučić rekao je i da je evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja Johanes Han svojom izjavom o medijima u Srbiji pokazao koliko je častan čovek.

Han je juče izjavio da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima, jer, kako je rekao, glasine nisu dovoljne.

"Hanu sam zahvalan jer je pokazao da je spreman da bude pod žestokim medijskim pritiscima, a da mu je istina mnogo preča. Time je dokazao koliko je častan čovek"

Komentari 75

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ralist

Znači ovi u Smederevu treba da žive a drugi nek idu i da se snalaze!!

Pregolemo

Zorana kulira,a vidj' Rasima sto merka.Fali Vulin neprocenjivo!

Gradjanin

Ovi, bez dana radnog iskustva vode drzavne poslove odlicno. Zelezara je jedan od njihovih velikih uspeha!!Napred u nove pobede. Napred vuline.

special image