• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Lažna nestašica novčanica od 1.000 dinara

Izvor Fonet

Narodna banka Srbije saopštila da raspolaže optimalnim zalihama novčanica svih apoena i da ne postoji nijedan opravdan razlog za iznenadnu nestašicu apoena od 1.000 dinara i pojavu veće količine novčanica od 2.000 i 5.000 dinara.

Na te pojave su proteklih dana ukazivali građani.

U nameri da se postepeno, bez značajnijih turbulencija u gotovinskom platnom prometu, postigne optimalna apoenska struktura gotovog novca u opticaju, NBS je 30. decembra2011. pustila u opticaj novu novčanicu apoena 2.000 dinara.

Cilj je bio upotpunjavanje apoenske strukture novčanica u opticaju, lakše poslovanje s gotovim novcem u platnom prometu, smanjenje ukupne količine novčanica u opticaju,
lakša i jednostavnija manipulacija novcem i manji troškovi izrade novčanica.

U saopštenju NBS podseća da je više puta apelovala na banke da podnose zahteve za intenzivniju isplatu novčanica pomenutog apoena, što bi doprinelo postepenoj supstitucijiodređene količine novčanica od 1.000 dinara novčanicama ovog apoena.

Očigledno je, međutim, smatra NBS, da neke banke prilikom isplate gotovog novca klijentima, na šalterima i bankomatima, ne primenjuju preporučene smernice u pogledu
apoenske strukture.

One, po navici, pretežno isplaćuju novčanice od 1.000 dinara dok ih imaju, a tek posle toga novčanice drugih apoena. Takođe, neke banke nisu dobro isplanirale svoje potrebe za gotovinom u vreme proteklih prazničnih dana, kada je zbog nemogućnosti redovnog punjenja bankomata na nekim mestima došlo do nestašice, ne samo novčanica od 1.000 dinara, nego i novčanica ostalih apoena.

Narodna banka Srbije će i dalje svojim merama podsticati banke da se angažuju na poboljšanju apoenske strukture novčanica gotovog novca u opticaju od čega, u krajnjem
slučaju, i same banke mogu imati pozitivne efekte.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

big

Ja bih tu njihovu nazovi državu potpuno ogradio bodljikavom žicon i pustio struju, pa neka se mole Alahu i gledaju svoja posla. Kada shvata da je ovo 21 vek a ne 8 neka se jave, naravno ako neko uopšte preživi. To njihovo nipodaštavanje žena jednostavno nije ljudski, pa i životinje pokazuju neku naklonost prema ženskom polu.

nikola

@big slazem se

special image