• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Evropom utanačen plan sređivanja Srbijagasa

Izvor Tanjug

Evropska Energetska zajednica i Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije postigli su dogovor o akcionom planu za restukturiranje Srbijagasa. Odvaja se gasovodna mreža i profesionalizuje menadžment.

Kako je saopšteno iz te evropske energetske organizacije, Srbijagas će u martu 2015. osnovati pravno odvojenu kćerku-firmu koja će biti zadužena za upravljanje gasovodnom mrežom.

Nova kompanija trebalo bi da dobije licencu Agencije za energetiku Srbije (AERS) kao operator prenosnog sistema za gas pre kraja maja 2015.

Potreban ozbiljan plan

Iz Energetske zajednice su polovinom januara 2015. ocenili da plan za restrukturiranje Srbijagasa koji je usvojila Vlada, nije dovoljan da bi se otklonila kršenja evropskih propisa i zatražili da se dostavi detaljan akcioni plan kojim će se to ispraviti, uz upozorenje da bi neusklađivanje moglo da se tretira kao merilo za otvaranje pristupnih pregovora, odnosno da blokira pregovore u domenu energetike.

U saopštenju se navodi da akcioni plan predviđa i konkretne korake za odvajanje do 1. jula ove godine nadležnosti menadžmenta (što omogućava samostalnost u upravljanju) u novoj kompaniji i Srbijagasu.

"Zadovoljni smo dogovorom. Podrška Ministarstva bila je suštinski važna, ali osećam da sada i poslovodstvo Srbijagasa veoma ozbiljno prihvata svoje obaveze", rekao je šef odeljenja za gas u Sekretarijatu Energetske zajednice Predrag Grujičić, koji će koordinirati primenu akcionog plana za Srgbijagas.

Dogovor o akcionom planu za Srbijagas postignut je u četvrtak na sastanku zamenika direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirka Bušlea (Busćle) i ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Antića, navodi se u saopštenju i dodaje da će Energetska zajednice podržati aktivnosti Ministarstva i Srbijagasa.

Energetska zajednica je istakla da je dogovor postignut oko Srbijagasa osnova da Srbija otkloni kršenje propisa zajednice, koje je utvrdio Ministarski savet u septembru 2014. godine.

Ministarski savet tada je ustanovio da je Srbija prekršila propise u oblasti gasa pošto nisu bile razdvojene delatnosti u Srbijagasu i Jugorosgasu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Војвода

Samo vi ispunjavajte zahteve raspale EU!!! Da vam nisu tražili da dobit tog preduzeća uplaćujete u Brisel? Kakva smo mi kolonija kad nam stranci uređuju oblike preduzeća u našoj državi.

special image