• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izjednačavanje radnih kvalifikacija u EU

Radne kvalifikacije dobijene u jednoj članici Evropske Unije trebalo bi da važe i u ostatku 27-članog bloka do 2012. godine, prema predlogu koji je podnet Evropskom parlamentu u Strazburu. Plan, koji treba da dobije i podršku vlada članica EU mogao bi da olakša gradjanima Unije da pronadju posao van teritorije matične zemlje.

Radne kvalifikacije dobijene u jednoj članici Evropske Unije trebalo bi da važe i u ostatku 27-članog bloka do 2012. godine, prema predlogu koji je podnet Evropskom parlamentu u Strazburu.

Plan, koji treba da dobije i podršku vlada članica EU mogao bi da olakša gradjanima Unije da pronadju posao van teritorije matične zemlje.

Eksperti smatraju da bi se na taj način zadovoljile rastuće potrebe na tržištu rada i u isto vreme snažno povećala konkurentnost regionalne privrede.

Predvidjeno je da se sve diplome, sertifikati i stepeni radnih kvalifikacija dobijeni u bilo kojoj od zemalja EU uvrste u jedan od ukupno osam referetnih nivoa kvalifikacija koji su predvidjeni pravilima Unije.

Eksperti navode da je pokretljivost radne snage u Evropi na vrlo niskom nivou, jer svega nekoliko procenata od ukupno 490 miliona žitelja Unije živi i radi van teritorije matične države.

Tako niska pokretljivost radne snage je, medjutim, naglo promenjena posle prijema u članstvo EU, tokom poslednje tri godine, 12 pretežno istočnoevropskih zemalja.

Računa se da je u tom periodu oko 1,5 miliona radnika iz Poljske otišlo u Veliku Britaniju, Irsku i neke druge "stare" članice EU, u potrazi za bolje plaćenim radnim mestom.

Taj trend se, sudeći prema najnovijim izveštajima, nastavlja i "seobom" znatnog broja kvalifikovanih radnika iz drugih novoprimljenih čalnica EU.

U protekle dve godine zabeležena je, naprimer, velika ekonomska emigracija više stotina hiljada Rumuna, pretežno u Španiju i Italiju.

Usvajanjem programa koji predvidja ujednačavanje stručnih kvalifikacija na nivou EU verovatno bi došlo do još sanžnijeg odliva kvalitetne radne snage iz novoprimljenih u takozvane stare članice EU.

Stručnjaci za tržište rada predvidjaju da će se većina zapadnoevropskih članica EU već u toku naredne decenije suočiti sa sve većom nestašicom kvalifikovane radne snage, posebno na poslovima u uslužnoj delatnosti i raznim industrijskim sektorima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image