• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sada smo u najtežoj fazi privlačenja kapitala

Izvor Tanjug

Prodali smo domaće tržište, sada bi trebalo da dođu samo investitori koji mogu da iskoriste komparativne prednosti Srbije da bi izvozili, kaže ministar finansija.

Ranije su postojala neosnovana očekivanja da će investicije dolaziti u Srbiju bez rešenih pitanja koja su sadržana u programu sa MMF-om, a zapravo tek sada ulazimo u treću fazu privlačenja ulagača koji bi dolazili da iskoriste komparativnu prednost Srbije, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

Prošlo vreme lake prodaje

"To je razlika između privlačenja investicija koje nazivam investicijama treće generacije, i onih lakih uspeha kad smo prodavali recimo, prvu fazu telekomunikacionih kompanija Telenoru i kad smo privlačili investicije koje su bile prve na tržištu", zaključio je Vujović.

U izjavi Tanjugu Vujović kaže i da nisu retke situacije kada opozicija pita: Kako to da smo pre imali velike investicije a sada nemamo, i na to odgovara da smo prve investivcije imali zato što su ulagači dolazili da kupe tržište, a ne zato što smo konkurentni, da su kupovali cementare, duvan, pića, piva... ali ne fabrike, nego "naše tržište i zato su i dolazili u Srbiju".

Druga generacija investicija su, kako je naveo, bile takozvane "oportunističke investicije" u vreme ekspanzije svetske privrede, kada je u Srbiji sve vredelo, kada je vredela i Železara Smederevo, jer je proizvodila.

Sada, kaže, ulazimo u treću fazu privlačenja investicija, gde bi, nakon krize, trebalo privući ulaganja koja su tu da iskoriste komparativnu prednost Srbije - našu obrazovanu radnu snagu, dobru lokaciju i da uz završetak infrastrukturnih projekata imamo osnovu za trajni budući rast.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

A što ne kažeš koliko para izlazi iz naše zemlje?

knight

Mi smo vec 2012-e u toj fazi.

mica

Samo mi kazite: je li on budala ili pokvarenjak?

special image