• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će gas dobijati sa tri gasovoda

Izvor Beta

Visoki zvaničnici Evropske komisije danas su u Briselu stavili do znanja da će u buduće jedinstveno energetsko tržište Evropske unije biti uklopljeni i Srbija i druge zemlje jugoistoka Evrope čija je energetska bezbednost ugrožena

Time će te zemlje povezanim krakovima gasovoda dobijati gas iz tri različita izvora.

To su, saopštavajući plan za izgradnju Energetske unije EU, novinarima rekli evropski komesar za energetiku Arijas Kanjete i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefćović koji je istakao da su na nedavnom sastanku u Sofiji zvaničnika Komsije i devet članica EU iz srednje i južne Evrope utvrđeni tačni ciljevi međusobnog povezivanja zemalja tog područja.

Kanjete je objasnio da se razgovaralo o izgradnji interkonekcije gasovoda između Turske, Grčke, Bugarske i Srbije, a Šefćović je podvukao da je "jako važno da ubuduće ima više pravaca ali i izvora snabdevanja energijom".

"Pošto je projekat gasovoda Južni tok odbačen, EU se usredsredila na planove za gasovode Južnog koridora da bi se obezbedio gas iz Azerbejdžana i u budućnosti iz Tukmenistana. Tražimo i druge moguće izvore snabdevanja da bi se zajamčila dostava energenata EU",rekao je evropski komesar za energetiku.

Kanjete je naglasio da će Rusija ostati i dalje veliki snabdevač Evropske unije energentima i da s tom zemljom EU želi da ima dobre odnose.

On je podvukao da se mora doći i do drugih izvora i dodao da bi Evropa mogla dobijati gas i iz Irana, "ako se nađe diplomatsko rešenje" za sankcije Teheranu, kao i možda iz Iraka.

Zvaničnici Evropske komisije su već stavili do znanja da se računa i na buduće gasovode s područja Kipra i Izraela.

Kanjete je dodao da će biti razvijena i strategija za snabdevanje tečnim gasom.

Evropski komesar za energetiku je naveo da mora da se stvori jedinstveno energetsko tržište, jer postoje izdvojena "energetska ostrva" u Evropi, što povećava cenu energije za potrošače i energetski sistem čini ranjivim.

Rešenje je zato da se izgradi zajedničko energetsko tržište na temelju plana koji je EU usvojila s ciljem da se ulaganjem preko hiljađu milijardi evra u izgradnju i obnovu energetske i transportne infrastrukturu, obezbedi daleko veća povezanost i niža cena od dobavljača i manji troškovi za potrošače.

Kanjete je rekao i da će do 2016. biti usvojeni zakoni za jedinstveno tržište električne energije u EU.

Na sastanku Grupe na visokom nivou u Sofiji 9. februara su predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, kao i Šefćović i Kanjete usaglasili "regionalne prioritete za izgradnju nedostajuće infrastrukture i povećanje bezbednosti snabdevanja gasom".

Oni su predočili da to znači da "sve zemlje članice EU u regionu moraju dobiti najmanje tri različita izvora znabdevanja gasom".

U zajedničkom saopštenju su podvuki da je brzina izgradnje te infrastrukture "posebno važna zbog ranjive situacije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi", a posebno je razmotrena izgradnja krakova gasovoda za međusobno povezivanje.

Rasprava o tome je obuhvatila, po rečima Kanjetea, i Srbiju.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlada

Treba da predjemo na obnovljive izvore energije. Svaka kuca,svaka zgrada,svaka firma treba da ima suncani kolektor ili nesto drugo.

Urke

Koja gomila nebuloza eu bande..

special image