• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Šta je obećano MMF-u saznajemo na kašičicu

Izvor mondo.rs

Srpskoj javnosti se "na kašicu" daju stavke koje smo obavezni da ispunimo prema dogovoru sa MMF-om koji ima niz teških testova, pa je prerano da "slavimo aranžman", kažu iz MAT-a.

O verovatno najvažnijemi ovogodišnjem događaju za srpsku budućnost, novom trogodišnjem stend-baj aranžmanu sa Međunarnodnim monetarnim fondom, srpska javnost zna sporadično i nedovoljno.

To nije samo nekakav načelan dogovor o ekonomskim politikama, već ima veoma konkretne tromesečne testove do kojih bi trebalo da odradimo teške zadatke, upozoravaju analitičari saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu.

Pogrešno vreme za poskupljenje struje

Poskupljene struje Poskupljenje struje od 15 odsto je očekivano i opravdano ali možda je moglo i bez njega ove godine. Ukupnad iznos plata već nekoliko meseci realno pada, kao mere štednje, kao i kupovna moć stanovništva (iako se država bori sa svom ekonomijom), pa je ovaj udar u ovom trenutku prevelik", smatra Stojan Stamenković.

Na predstavljaju novog biltena Makroekonomske analize i trendovi, ekonomisti su istakli da su rokovi ispunjenja veoma kratki a da smo neke rokove već probili.

"Rokovi su veoma konkretni, zna se šta treba uraditi u martu a šta u junu. Vreme curi a, recimo, već nismo uspeli da ispunimo povećanje struje od 15 odsto od 1. aprila, zbog proceduralnog raskoraka", kaže Vladimir Vukčević.

Vukčević je od mere koje nas očekuju naveo recimo zakone o reformi Poreske uprave već u ovom meru a "tu, odmah iza ćoška" u junu, su i promene zakona o finansiranju lokalne samouporave ili stvaranje registra zaposlenih na svim nivoima vlasti i u svim firmama i institucijama koje su povezane sa državom. A sve te izmene bi trebalo da prođu legalnu proceduru i Skupštinu Srbije.

"Ako se neki rok probije, neće se odmah obustaviti aranžman, što smo videli 2012. kada je prekinut tek kada je 'doteralo do duvara'. Rok se može pomereiti, ali onda MMF zaoštri neki drugi rok ili parametar", kaže Sotojan Stamenković.

Pomenuto povećanje cene struje u aprilu jedna je od stavki koje je srpska javnosti saznala od MMF-a pre nego od domaćih zvaničnika, ali nije jedina o kojoj se malo zna.

U Tehničkom memorandumu o razumevanju, koji je preteći dokument Stend-baj aranžmana, stoje "crno na belo" i mere kao što su podizanje PDV-a i/ili akzica na goriva ako ne bude dovoljno prikupčljenog novca od poreza, smanjenje zaposlenosti od 5% u javnom sektoru u 2015, zatim obustavljanje indeksacije (usklađivanja sa infalcijom ) plata i penzija ako njihovo učešće pređe 7% BDP-a (plate), odnosno 11% (penzije), što je sada slučaj i ostaće tako još dugo vremena.

"Može se posataviti pitanje je da li je sve teške i oštre mere tražio MMF ili ih je sama predložila Vlada, ali sada je svejedno. One su tu i zna se koliko mora da padne udeo spoljnjeg duga u kom periodu, koliko državne plate, kakv bi trebalo da je kurs dinara ili šta raditi sa Srbijagasom ili Putevima Srbije..." Sve je u tabelama, postoje tačne brojke i pratiće se svaka tri meseca", kaže Stamenković.

 (G.M.Š.)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

A ti narode i dalje trci u jevropu i glasaj za one kojima je slogan da EU nema altrernativu. Doj vam dodje iz du*eta u glavu bice kasno...

Petar

Kako se zove zemlja u kojoj zivimo? Srbija! Neeeeeeee. Zove se MMF

OVAJ SAMO SRLJA

U PROPAST U PROVALIJU BEZ DNA U DUGOVIMA DO GUSE A NJEGOVA VLADA,MINISTRI I OSTALA POHLEPNA BAGRA TROSI LI TROSI,RASIPALI RASIPA TE SILNE KREDITE A MOJI UNUCI ILI PRAUNUCI AKO SE IKAD OZENIM I STEKNEM PORODICU U OVAKVOJ DRZAVI DA IH VRACAJU.NA ZDR AV LJEEEE SRBIJO O SRBIJO NAPACENII DUSA.

special image