• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udarile male plate, pojeftinjenja i mala potrošnja

Izvor mondo.rs

Na srpski budžet, koji pati od velikog manjka, udarile tri muke – niske plate, mala potrošnja i pored niske inflacije, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Za srpsku državnu kasu, koja ima veliku rupu između poreskog novca koji u nju ulazi i rashoda koji se iz nje plaćaju, stižu nove loše vesti iz zvanične statistike. Promet nikako da poraste, plate su očekivano pale (kao direktna mera štednje) a smanjenje inflacije dodatno opterećuje poreske prihode, kazuju podaci iz novog biltena Mesečna analize i prognoze.

Vrednost prometa u trgovini na malo, a to je veoma značajno jer je PVD najizdašniji porez u Srbiji (više od 50 odsto ukupnog novca od poreza), ovoga januara je bila tek simbolično veća (za 0,5%) nego prošlog. Ovako mali ukupan rast ostvaren je pritom uz rasta prometa hrane, koji realno veći za 6,1% (ali su cene opale), kao i goriva (2,8%, uz znatan pad cena). Međutim, kada se izuzme uticaj sezone, rast u januaru je bio tek 1,6%, i to na decembar, mesec u kome je zabeležen pad od 2,6%.

Razlog smanjenju prometa su, pre svega, manje plate. Ako se gledaju desezonirani podaci, vidi se da plate padaju iz meseca u mesec od početka poslednjeg kvartala pročle godine, i da je to nastavljeno i u januru. To nije dobro iz ugla uticaja na potrošnju i prihode budžeta, ali je očekivano, s obzirom na meru smanjenja plata u državnom sektoru.

A kad još krenu poskupljenja

Inflacija je sada negativna (defalcija) ali kada cene počnu da rastu, promet će još više pasti, penzije i plate se neće povećati a onda će se to preliti kao još jedan udar na potrošnju u delu "promet na malo" a time i na državnu kasu, upozoravaju iz MAT-a.

Neto mase i masa zarada smanjene su u javnom sektoru za 5% do 8%, osim u lokalnim javnim preduzećima, gde su čak povećane (prosečne zarade za 4,8% a masa zarada 2,6%).

Što je naizgled paradoksalno, malo se kupuje i pored toga što cene padaju. U januaru je inflacija, drugi mesec zaredom, zabeležila negativnu stopu i na mesečnom i na međugodišnjem (dvanaestomesečnom) nivou.

To je po prvi put od kako beleže potrošačke cene od 2007. godine (ranije je bio drugačiji sistem sa cenama na malo), da je u januaru zabeležena bilo deflacija, bilo dezinflacija.

U januaru 2015. su poskupeli samo prehrambeni proizvodi (0,6%), prevashodno sveže povrće (6,4%) dok je energija, recimo, pojeftinila 1,4% (manje cene goriva zqa 4,9%).

Sve u svemu, u januaru je dodatno uvećan deo potrošačke korpe sa međugodišnjim rastom cena ispod donje granice inflacionog cilja (2,5-5,5%).

"To je loše za Srbiju kao zemlju sa velikim budžetskim deficitom", ocenjuje Vladimir Vučković, član MAT-a.

(G.M.Š.)

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ZAO MI JE

SLAVO5JUB SE FRAPANTNO POSVADJAO SA MOZGOM SVE KONTRIRA MOZGU,A NJEGOV MOZAK SVE DETRIMENTNO OD STVARNOSTI.MENSE, NADRLJALI SMO I TO DEBELO,ZATO KREPAVAMO KO OD GLADI KO OD MUKE JER NEMA CIM PORODICU DA HRANI.HILFE!

sinovac

plate mozda nisu trebali da smanje ali su zato trebali pola tih smanjenih plata da ukinu...nema sumara ribocuvara ali zato vazno da u svakoj drzavnoj upravi nema dovoljan broj stolica za "radnike" tu je nas problem. ne smanjenju plata da otkazima u drzavnoj upravi! pa kad se vec zale da imaju pravi razlog za to!

Mrsoje

Ma, kakvo pojeftinjenja ,zasto layete?

special image