• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potrošimo 115 dinara više nego što imamo?

Izvor MONDO/Agencije

Srpsko domaćinstvo mesečno ima prihod od 59.174 dinara a potroši 59.289 dinara, kaže zvanična statistika.

Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila su 59.174 dinara, od čega 95,7 odsto čine prihodi u novcu a 4,3 odsto prihodi u naturi, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa - 45,8 odsto, zatim penzije 30,3 procenta, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 6,2 odsto, ostala primanja 4,4 i naturalna potrošnja 4,2 odsto.

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci RZS

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji iznose 59.289 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića 38,1 odsto, i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 16,6 procenata.

Podaci dobijeni putem Ankete o potrošnji domaćinstava su, inače, najtačniji jer su neposredni. Dobijaju se metodom vođenja dnevnika (domaćinstvo vodi dnevnik potrošnje za petnaest, odnosno šesnaest dana) – za proizvode i usluge lične potrošnje, i metod intervjua (ispitivanja) na bazi upitnika, gde je referentni period za trajna dobra dvanaest meseci, za polutrajna dobra, poljoprivredu, lov i ribolov tri meseca, a za prihode mesec dana.

Prema preporukama Evrostata, u Anketi se ne primenjuje bilansni pristup (bilansiranje prihoda i rashoda) već koncept "potrošnih izdataka" (izdaci za ličnu potrošnju), koji su klasifikovani prema Klasifikaciji lične potrošnje po nameni (COICOP-HBS).

Evidentira se vrednost dobara i usluga za ličnu potrošnju, bez obzira na to da li su kupljeni u gotovini ili na kredit.

Od ukupno 2.214 domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu 2014. u Srbiji, anketirano je 1.534 domaćinstava (69 odsto), dodaje se u saopštenju.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eurofighter

Krade se! Sraf, heftalica, novcanik, cimze, zvucnik iz oka bi ukrali:) Ovo je stanje u mojoj firmi koja je u stecaju.

aplauz

A ja se pitam kako 24 MILIJARDE evra javnog duga...eto odgovora,trosimo 115 dinara vise nego sto se zaradi...prosecno naravno,po domacinstvu,naravno,statisticki,naravno...ne bi vam dve nacrtane ovce dao da cuvate

Милан

Људи, нису ми јасни коментари а да се вест не прочита. Један се чуди како је то толика зарада у Србији - лепо пише да су у питању примања и то по домаћинству и да је део који "отпада" на зараду мањи од 50%

special image