"Sastank su vodili Gudiš i Kamaraš sa svojom ekipom koja za sada broji šest menadžera, a očekujemo da drugi dođu do kraja nedelje. Za otprilike dve nedelje u Smederevo treba da stigne i ceo tim od 24 menadžera", rekao je Tanjugu izvršni direktor Železare Bojan Bojković.

Kada je reč o članovima srpskog tima, koji će pratiti upravljanje Železarom, Vlada Srbije tek treba o tome da donese odluku.

Bojković kaže da su već postavljena nova pravila i da je "palica predata".

"Upravljanje je predato Gudišu i Kamarašu, oni se za sada upoznaju sa detaljima koji ne mogu da se vide iz administrativnih papira koje smo im davali tokom celog procesa", rekao je Bojković precizirajući da su u pitanju tehnički detalji o visokoj peći, čeličani, toploj i hladnoj valjaonici...

Kako je rekao, nakon toga u razgovorima će se preći na nabavku sirovina i prodaju i očekuje se da će sastanci trajati skoro ceo dan.

Bojković je kazao da su radnici bili euforični, ali da je i njima sada jasno da je sve ono što je obećano i ispunjeno.

"Došao je ozbiljan menadžerski tim, to su za sada videli direktori sektora, a ljudi naravno znaju celu tu ekipu od ranije", rekao je Bojković.

Očekuje se, kaže, da Gudiš, koji će biti predsednik Nadzornog odbora, prođe fabrikom, s obzirom na to da je najavio da će svakog dana izdvojiti tri, četiri ili pet sati za šetnju kroz fabriku, kako bi se upoznao sa detaljima i ljudima u pogonima.

Gudiš će to raditi kako bi kasnije, kako je rekao, mogao lakše da donosi strateške odluke.

SINDIKAT: RADNICI SPREMNI ZA MAKSIMUM


Predstavnici sindikata su rekli Tanjugu da su spremni za nove izazove, zahvalili državi na pomoći i poručili da će se odužiti tako što će svojim radom povećati učešće Železare u bruto domaćem proizvodu.

"Ovo je novi početak posle svih iščekivanja, nadanja i propalih tendera, ne samo za radnike Železare već i za ceo grad i metalsku industriju", istakao je predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić.

On je kazao da njegove kolege ne kriju zadovoljstvo što će konačno imati mirniju situaciju, kao i da su proteklih dana dobijali podršku od sugrađana s obzirom da će i oni zahvaljujući radu Železare imati novu šansu.

"Dobio sam veliki broj poziva, od kolega iz Prve Petoletke u Trsteniku, EI Niš, iz Majdanpeka, Bora, Novog Sada i Pančeva, koji su nas sve pozdravili sa željom da i njih nešto slično zadesi", rekao je Prelić.

On je dodao da ta preduzeća vide šansu u povećanju proizvodenje smederevkse Železare.

Kada je reč o poslu, ističe Prelić, radnici Železare znaju da rade i tu neće biti nikakvih problema, samo treba novi menadžment da obezbedi dovoljno sirovina i tržište.

Predsednik Sindikata ASNS u Železari Saša Čolić poručio je da su radnici apsolutno spremni da pruže svoj maksimum s obzirom da su dugo čekali ovaj trenutak.

Prema njegovim rečima, u Železari sada postoji dobra kombinacija iskusnih radnika i vrhunskih menadžera sa dobrim referencama.

Čolić kaže da sada ima i dovoljno novca tako da će radnici u potpunosti moći da ispune zadatke.

Predsednik Sindikata Nezavisnost u Železari Mileta Gujaničić je takođe istakao da su radnici vrhunski obučeni, poznaju sve procedure i mogu da odgovore svim izazovima bilo gde u Evropi.

On je kazao da bi radnici mogli da odgovore zahtevima i u najmoćnijim sličnim firmama i da zato i očekuju da će u narednom periodu imati i veće povećanje plata od deset odsto koliko je predviđeno.

Gujaničić je rekao da će proces prilagođavanja, kako radnika tako i menadžmenta trajati, kao i da će zaposleni odgovoriti na sve što se pred njih postavi.