• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešen problem muvanja sa izvozom jabuka?

Izvor MONDO/Agencije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da je problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište danas rešen.

Taj problem se više neće ponavljati “jer je napravljena bolja komunikacija sa partnerima u Rusiji”, rekao je ministar Ljajić, gostujući u Kažiprstu na RTV B92.

Ministra tvrdi da da ne postoji nikakva opasnost da trgovinski sporazum Srbije sa Rusijom bude ugrožen, niti pretnja ruske strane da bi moglo biti zabrane izvoza naših poljoprivrednih proizvoda na to tržište.

Ministarstvo “nema pojma”

Na osnovu podataka iz tog Ministarstva trgovine, kao i carine i inspekcija, ne može da se kaže da je bilo zloupotreba u reeksportu jabuka za Rusiju, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević na Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije.

Ruska služba za fito-kontrolu je u subotu saopštila da je zabeležila značajan porast isporuka jabuka iz Srbije u Rusiju, zbog čega je od srpskih kolega zatražila dodatnu informaciju o njihovoj proizvodnji.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče da nije dobila nikakve zvanične informacije Rusije da se sumnja da je povećan izvoz jabuka iz Srbije na rusko tržište.

Ministar Ljajić je podsetio da su on i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković razgovarali danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom kojem su, kako je rekao, predali kompletnu dokumentaciju sa podacima o svim proizvodima koji Srbija izvozi na rusko tržište, u zemlje Evropske unije i treće zemlje.

Ljajić je rekao da je taj dokument još u januaru prosleđen Rusiji, ali da on nije stigao na pravu adresu, što bi mogao biti jedan od dva razloga za poslednji nesporazum.

Drugi razlog, koji bi, kako je rekao, mogao biti i glavni je da postoji možda sumnja da je jedan naš izvoznik u Rusiju izvezao jabuke za koje oni smatraju da nisu proizvedene u Srbiji.

Nije, kazao je, reč o nekoj velikoj količini, ali ruski carinici su izrazili tu vrstu sumnje. Nadležni u Srbiji, pak, ne misle da je to stvarni razlog za kampanju koja se ovih dana vodi, rekao je ministar.

Ljajić je, međutim, napomenuo da se ne može isključiti mogućnost pokušaja zloupotrebe i podsetio da su martu srpski carinici sprečili nelegalan izvoz 60 tona poljoprivrednih proizvoda.

Druga vrsta zloupotreba je falsifikovanje nasih sertifikata, kazao je ministar koji tvrdi da je sada sve preduzeto kako bi se to ubuduće onemogućilo.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Sad jabuke, pre svinjske butkice stalno muljate. Hm srpska posla

vocar

Bas vam verujem ha ha ha

na granici

Poljski sleperi sa jabukama ulaze u Srbiju

special image