• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Za reformu javnih firmi 100 miliona

Izvor Tanjug

Odbor izvršnih direktora Svetske banke (SB) odobrio je danas Srbiji zajam od 88,3 miliona evra (od 100 miliona dolara) kao podršku strukturnim reformama, saopšteno je danas iz te međunarodne finansijske institucije.

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu.

Srbija nema vremena za gubljenje

"Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike", kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu. Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude.

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima.

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno.

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje.

Serija kredita za budžetsku podršku će se posebno baviti sprovođenjem vladinog programa prioriteta, prvi put predstavlhenog u avgustu 2014. godine. A on podrazumeva stečaj za 188 preduzeća za koja nije bilo zainteresovanih investitora, zatim privatizaciju dodatnih 206 preduzeća kroz prodaju imovine i zaključenje investicionog partnerstva za firme koje su od strateškog značaja za državu.

Ovim zajmom se podržavaju i socijalne mere kako bi se ublažile posledice po radnike u ovim preduzećima a zasnovane na novim propisima odobrenim u januaru 2015. godine.

Pored toga, podržaće se i reforme Nacionalne službe zapošljavanja kako bi se omogućila bolja pomoć radnicima koji dobiju otkaz da nađu novi posao.

"Vlada je donela neke teške odluke i uvrstila je ove aktivnosti među pet svojih najvažnijih prioriteta", kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

"Uz restrukturiranje preduzeća, to obuhvata i važno finansiranje otpremnina kao i bolju politiku aktivnih mera na tržištu rada, kako bi radnici koji budu pogođeni mogli da nađu drugi posao", dodao je on.

Odsustvo reformi u ovoj oblasti dovelo je Srbiju do zaostajanja za svojim susedima u tranziciji ka tržišnoj privredi, onemogućavajući zemlji da iskoristi svoje potencijale i doprinoseći slabom privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta poslednjih godina.

Kroz ovaj program i onaj koji treba da usledi, Svetska banka pokazuje svoju ogromnu podršku za sprovođenje vladinog programa strukturnih reformi, koji je odavno trebalo sprovesti, navodi se u saopštenju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Viking Viki

" Problemi koje ove firme imaju razresice se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stecaj ako ne mogu vise da opstanu" Neka mi neki strucnjak koji je prihvatio ovaj zajam objasni za sta je uopste potreban zajam ako cemo nesto prodavati? Jos nisam cuo da je neko uzeo kredit zato sto zeli da proda svoj stan ili kola?! Ovi su sposobni samo zajmove da uzimaju. Vuse niko ziv ne zna koliko su nas zaduziki od kad su nas zajahali. Voleo bih da znam i cime garantuju vracanje tih zajmova i odakle ce da ih vrate, kao i na sta ce da ih utrose. 100 miliona dolara nije 100 dinara pa da neka susa bez ikakvog obrazlozenja i realne potrebe stavi potpis na zajam "svetske banke" Usput, kakvo lepo ime za privatnu banku.

special image