• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šnajder elektrik: Nismo gubitaši

Izvor mondo.rs

Povodom teksta o državnim subvencijama kompanijama "Uzme se dobrima da bi se dalo neuspešnima" u kome se, između ostalih, spominje i kompanija Šnajder elektrik, iz kompanije su su javili da pojasne situaciju.

Povodom teksta o državnim subvencijama kompanijama "Uzme se dobrima da bi se dalo neuspešnima" u kome se, između ostalih, spominje i kompanija Šnajder elektrik, iz kompanije su su javili da pojasne situaciju.

Šnajder elektrik (Schneider Electric) u Srbiji, zahvaljujući srpskim stručnjacima, proizvodi svoje originalno softversko rešenje za upravljanje i kontrolu distributivnih energetskih mreža. Razvoj ovako kompleksnog rešenja traje već više od 15 godina i za njega su potrebna velike dugoročne investicije, bez generisanja profita u početnim godinama.

Subvencije za 2013.

Prema podacima Ministarstva finansija, država je u 2013. dodelila ukupno 81 milijardu dinara (720 miliona evra) subvencija, a od deset kompanija koje su po odobrenju Ministarstva finansija i privrede dobile državnu pomoć veću od 100 miliona dinara (890.000 evra), samo je jedna na kraju godine ostvarila dobit veću od primljene subvencije, Mežu njima je i Šnajder elektrik, koji je dobio subvenciju od 102 miliona dinara (906.000 evra), a godinu je završio sa neto gubitkom od 382 miliona dinara (3,3 miliona evra).

Iz tog razloga, matična kompanija iz Francuske je uložila preko 100 miliona evra u razvoj ovog srpskog proizvoda, dok je istovremeno i država prepoznajući značaj ovakvog ulaganja izdvojila 0,9 miliona eura subvencija, stoji u saopštenju kompanije upućenog Mondu.

Subvencije je kompanija dobila učešćem na javnom konkursu, koji je imao za cilj promociju izvoza domaćih proizvoda i stimulisanje zapošljavanja. Šnajder elektrik je svoju obavezu zapošljavanja i otvaranja radnih mesta ne samo ispunio, već i utrostručio - umesto ugovorenih 150 radnih mesta, otvorili smo 450 radnih mesta.

Iz kompanije tvrde da je jedini razlog zašto ne iskazuju profit, "odnosno formalno imaju gubitke", taj što su svi prihodi intezivno investirani u dalji razvoj.

"U prilog tome govori i činjenica da je softver proizveden u Srbiji, peti put za redom, proglašen za najkvalitetniji i najbolji proizvod na svetu u oblasti Smart Grid IT, a prema istraživanju vodeće svetske kompanije Gartner u IT oblasti", stoji u saopštenju.

"Šnajder elektrik je svetski lider u oblasti energetike i IT tehnologije, a u Srbiji danas zapošljava preko 1000 vrhunskih stručnjaka i angažuje preko 150 saradnika sa priznatih naučnih institucija širom sveta. Kompanija stipendira više od 170 najtalentovanijih studenata i dodatno obrazuje 400 najboljih srednjoškolaca i osnovaca. Svakog od njih čeka radno mesto, odmah po završetku školovanja, s obzirom da zbog stalnog rasta i razvoja, kompanija otvara više od 200 novih radnih mesta godišnje", dodato je u saopštenju.

Za potpunu realizaciju ovakvog naprednog tehnološkog projekta, koji bi obezbedio više hiljada radnih mesta za visoko obrazovane mlade stručnjake iz Srbije i omogućio izvoz od više stotina miliona evra godišnje, pored nužnih velikih ulaganja potrebna je bliska saradnja domaće privrede, nauke, države i stranih investitora. .

Imajući sve navedeno u vidu, smatramo da je upravo ovo najbolji način ulaganja u Srbiju, njen razvoj, proizvode i stručnjake.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image