• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U MMF-u ne znaju za pregovore oko većih plata

Izvor MONDO/Agencije

U MMF kažu da im je važnije restrukturiranje EPS-a nego poskupljenje struje koje je samo deo reforme ovog javnog preduzeća a za razgovore o većim platama i penzijama nije stigao nikakav zahtev Beograda.

Za Međunarodni monetarni fond (MMF) važnije je restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, nego poskupljenje struje koje je samo deo reforme ovog javnog preduzeća, izjavio je danas stalni predstavnik MMF u Srbiji Deheng Kim (Daeheng).

On je takođe rekao da iz Vlade Srbije nije stigao predlog da se razgovara o povećanju plata i penzija.

Nakon predavanje na temu "25 godina tranzicije - Zapadni Balkan i Evropa" na Ekonomskom fakultetu, Kim je istakao da je restrukturiranje EPS-a prioritet kako bi se očuvala pozicija te kompanje i sprečilo pogoršanje situacije.

Akciza na struju obaveza Vlade

Kim je podsetio da se Vlada Srbije sporazumom sa MMF obavezala da će uvesti akcize na cenu električne energije u okviru plana za restrukturiranje EPS-a. "Iako se dosta u medijima priča o povećanju cene struje, mnogo je važnije da se do kraja sprovede reforma EPS-a iako je to za običnog čoveka manje vidljivo", rekao je Kim.

On je ocenio da je Vlada Srbije danas više posvećena reformama nego ranije i da je mnogo toga uradila i pre nego što je ušla u pregovore sa MMF.

"Međutim, neke mere traže više vremena", zaključio je Kim.

On je istakao da Međunarodni monetarni fond nije dobio nikakav zvaničan predlog Vlade Srbije da se razgovara o eventualnom povećanju plata i penzija, zbog dobrih fiskalnih rezultata u prva tri meseca.

"Podaci ne lažu i tačno je da postoje znaci oporavka, odnosno da su rezultati bolji od očekivanih, ali je ipak potrebno da uradimo ozbiljnu analizu, kako bi videli kakva je priroda tih podataka i da li su rezultati održivi, rekao je Kim nakon predavanja.

Upitan da li je iznenađen dobrim fiskalnim rezultatima u prva tri meseca kada je deficit bio gotovo upola manji od planiranog, Kim je odgovorio:" Nisam bio iznenađen, više sam bio srećan što to vidim".

Vučić: Razgovarali nezvanično

Vučić je novinara u Krupnju rekao da je nezvanično razgovarao sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Kimom Daehangom u vezi sa rezultatima fiskalne konsolidacije, ali i dodao da Vlada Srbije toj instituciji neće uputiti zvaničan dopis pre kraja trećeg kvartala. "Mislim da su veoma zadovoljni fiskalom, ali ono čime niko od nas nije zadovoljan, a to nije direktno vezano za MMF, već za Svetsku banku jeste pitanje brzine privatizacije i bezbroj prepreka koje stoje na njenom putu u Srbiji", izjavio je Vučić. Navodeći kao primer BIP, Vučić je istakao da to preduzeće ima gubitke od pet-šest miliona, da ne plaća državi struju i vodu, da smanjuje proizvodnju, ali da direktori uvek ostaju isti i da žive dobro.

On je rekao da je dobro što je vlada odlučila da smanji plate i penzije i pre nego što je ušla u pregovore o aranžmanu sa MMF-om.

"Treba istaći da nije cilj ni MMF-a ni vlade da se smanjuju primanja građana, nego da se popravi fisklana pozicija. U Srbiji je visok deficit budžeta i javni dug, ali je potreban konstantan trud, kako bi se oni postavili i zadržali na održivom nivou.

Prema njegovim rečima, rano je komentarisati, budući da MMF nije dobio zvaničan upit vlade.

Predstavnik MMF-a je najavio da će poseta misija ove međunarodne finansijske institucije početi 29. aprila, kada će doći tehnička misija, a da će od 4. do 12. maja će misija MMF-a voditi diskusije na visokom nivou sa predstavnicima Vlade Srbije.


ANTIĆ: PRIČAMO O CENI STRUJE

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će od 4. do 19. maja obaviti prvu reviziju aranžmana sa Srbijom, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je novinarima rekao da je u toku niz pripremnih sastanaka za prvu reviziju aranžmana sa predstavnicima MMF, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji i da se razgovara da poskupljenje struja bude što manje i što kasnije.

Antić je rekao da Vlada pokušava da nađe balans između činjenica da postoje zahtevi MMF i finansijskih institucija da se poveća cena struje i obaveze da vodi računa o socijalno ekonomskoj situaciji u Srbiji.

"Od najava da će struja poskupeti uključujući i akcizu za 15 odsto od 1. aprila nema ništa. Taj datum je prošao", rekao je on i dodao da je premijer Aleksandar Vučić rekao da će tražiti da poskupljenje struje bude upola manje.

"Verujem da ćemo se u danima pred nama i razgovorima sa finansijskim institucijama izboriti za takvu opciju", istakao je Antić.

Ministar je precizirao da i Vlada i premijer i Ministarstvo rudarstva i energetike čine maksimum napora da u razgovorima sa MMF datume vezane za korekciju cene struje pomere, a sa druge strane da nizom mera koje treba da dovedu do optimizacija poslovne politike u Elektroprivredi Srbije (EPS) te korekcije cene budu što je manje moguće.

"Potrebno je na jedan ozbiljan način prezentovati sve te elemente i planove finansijskim isntucijama. Mi se za to spremamo i veruje da smo i veruem da smo spremni", rekao je Antić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cica jovan

Kad ga uhvate u lazi i slucajno objave kako vrda.

sima

Penzioneri nisu protiv vlade, vlada je protiv penionera jer im je otela zaradjeno po zakonu. Vlada treba da se obaveze da ce im vratiti oteto u nekom roku i uzetom pojedinacnom iznosu. Nazalost kriju se iza MMF koga jos i ne smeju ni da pitaju.

special image