• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radi 12 sati za platu od 5.000 dinara!

Izvor mondo.rs

Ivan Srećković (41) sa radnim vremenom po 12 sati u smenama i za platu do 5.000 dinara mesečno čuva sablasno prazne hale nekadašnjeg giganta Fabrike vagona u Kraljevu, nadajući se da će fabrika oživeti.

 Kraljevčanin radi 12 sati za platu od 5.000 dinara!  Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Obučen u SMB uniformu koja je starija od njega, u kožnim izbledelim vojnim opasačem na kojem je zakačena futrola sa pištoljem, u gumenim čizmama Ivan osam godina obilazi prostrani krug fabrike ne bi li sprečio česte krađe sekundarnih sirovina.

"Radim za 5.000 mesečno, i to u smenama od po 12 sati, a trebalo bi da primam 30.000 dinara. Radnici odavno ne primaju plate, duguje nam između 20 i 25 zarada, većina njih više i ne dolazi na posao jer su dve godine u štrajku. Ali hale moraju da se čuvaju", započinje priču Ivan.

Život mu je često u opasnosti, jer lopovi upadaju u grupama i ne prezaju ni od čega kako bi izneli gvožđe, piše “Blic”.

"Sećam se jednog slučaj kada sam po mrklom mraku sam jurio lopove po fabričkom krugu a onda sam sate proveo u policiji objašnjavajući šta se desilo. Doživljavao sam da me kamenjem gađaju, ali sam nekoliko krađa i sam razotkrio", kaže Ivan.

Čuvar u Fabrici vagona nema porodicu, jer zbog teškog života i bez novca nije ni mogao da je ima.

"Svaki dan radim i na pijaci za 600 dinara i obrok. Odem kući, odmorim se i onda na čuvanje fabrike", kaže Ivan.

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Birostan

To je praksa kod dosta privatnika, ili mu daju zakonski minimalac pa da mu vrati pare,a podižu pare isplatnim nalogom po nekoj ceni rada a onda daju koliko hoće,narod ćuti i trpi jer je nama sve zauvar,pa kad nestane zauvara onda kuku-lele

mira

prle,da nisi svojevremeno lupao u šerpe? Tražili ste privatizaciju,strani kapital,pare,EU. Ma samo da uđemo biće love. Fukare su odradile svoje. Sve je razoreno i opljačkano i nema šta da se čuva. "Portir" da hoće da radi išao bi u nadnicu i tu "platu" zaradio za pet dana. Verovatno ga izdržavaju roditelji a on tripuje da nešto radi.

labud

Dobro se sećam kako sam bio Anatemisan od učiteljice jer sam se igrao u crkvenoj porti.dobro pamtim zviždače i šetače koji su se ponašali veoma 'demokratski',a danas od ovih prvih crkva je puna,a ovi drugi dobili su promene,do tada je radnik i imao neko dostojanstvo,i opet nam je i sada drugi kriv,pa 'mi' smo to izabrali,skinuli Socijalizam i postavili prljavi Kapitalizam !

special image