• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: MMF nas potcenio, rast će biti oko nule

Izvor Fonet

Srbija je ostvarila izuzetne rezultate i Međunarodni monetarni fond (MMF) sa zadovoljstvom priznaje grešku u prognozi deficita, izavio je RTS ministar finansija Dušan Vujović, koji boravi u Vašingtonu na prolećnom zasedanju Svetske banke

Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je u razgovoru s najvišim zvaničnicima Svetske banke i Međunarodnog monetnog fonda ocenjeno je da je Srbija ostvarila značajan napredak, ali da je potrebno učiniti više na fiskalnoj konsolidaciji.

"Potpisali smo dva zajma, završavamo ovaj četvorogodišnji period vrlo uspešno, i čini mi se da pripremimo jako dobru liniju projekata koji će se realizovati u okviru narednog četvorogodišnjeg programa - koji počinje 1. jula", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da to budu projekti koji podržavaju strukturne reforme, koje su najvažniji deo reformi u Srbiji.

Povodom prognoza MMF da bi Srbija ove godine mogla da završi sa recesijom, Vujović je rekao da je najvažnije da je na makromonetarnom i makrofiskalnom nivou sve u redu.

"Mi smo osvarili fantastične rezultate koje Fond priznaje. Posle uključivanja rezultata za takozvanu opštu državu, imamo svega 25 milijardi za prvi kvartal, što je što je manje od 40 odsto od očekivanog deficita. Fond sa zadovoljstvom priznaje svoju grešku, on je projektovao 55,7, to je skoro 2,5 puta manje", rekao je on.

MMF SPREMAN NA REVIZIJU

Vujović je dodao da fond i dalje upozorava na opasnost, ali da je spreman da napravi reviziju projekcije ekonomskog rasta i da će to još uvek biti u domenu malo iznad nule.

Malo kasnimo sa velikim reformama

Vujović je rekao da "malo kasnimo sa strukturnim reformama". "Bilo je za očekivati da ćemo imati velikih problema, da ćemo imati velike rezerve, zakonskih poteškoća - recimo, restitucija često sprečava procese, nerešena imovinsko pravna pitanja, sprečavanja koja usporavaju procese", istakao je Vujović.

"Očekujemo da vidimo kakvi će biti rezultati Železare 'Smederevo' sa novim menadžmentom, kakvi će biti rezultati takozvanog hemijskog kompleksa, kakvi će biti rezultati Bora i ostalih velikih proizvođača, i kako ćemo završiti privatizacije koje sada ulaze u kritičnu fazu - 20 plus 70 preduzeća ulaze u kritičnu fazu", istakao je Vujović.

On je rekao da se očekuje da velika javna preduzeća, pre svega EPS i Železnice, budu spremna da stave na sto program restrukturira, koji će biti osnova da se podrži program.

"Očekujemo i napredak u prvim koracima reforme javne administracije. U planu je da ćemo ćemo to prevazići tokom misije koja traje od 29 aprila do 30 maja", rekao je Vujović.

Pored ministra Vujovića, u delegaciji Srbije na prolećnom zasedanju Svetske banke i MMF u Vašingtonu je između ostalih i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

backo

mi definitivno nismo normalni!

goran

oo koji ste vi jad i beda

ponor

Kakva predstava za leminge!

special image