• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su stručnjaci najtraženiji u Srbiji?

Izvor MONDO/Beta

Na tržištu rada u Srbiji najtraženiji su stručnjaci iz oblasti IT indutrije, oni sa iskustvom u prodaji i razvoju tržišta, finansijama i računovodstvu, marketingu i sličnim oblastima.

Istraživanje međunarodne agencije za zapošljavanje Menpauer (ManpowerGroup) pokazalo je da sledi tražnja za inženjerima elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje.

Iskustva kompanije Menpauer u Srbiji pokazuju da su zahtevi za IT stručnjacima u poslednje dve godine utrostručeni, a najtraženiji su Java, Android, iOS Net i PHP, ali i C++ i programeri sa iskustvom u drugim tehnologijama.

Kako je navedeno, programer sa nekoliko godina iskustva u proseku dobija tri do četiri poziva mesečno sa predlogom da razmotri određenu otvorenu poziciju.

Kao najznačajniji IT centri u Srbiji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme i Niš kao interesantna lokacija za IT "start ap kompanije".

Menpauer grupa u Srbiji u poslednje tri godine utvrdila je da je najveća fluktuacija radne snage primetna u Beogradu i Novom Sadu, gde su traže stručnjaci na mesto onih koji su otišli na druga radna mesta.

Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su inženjeri proizvodnje, održavanja, kvaliteta, bezbednost i zdravlje na radu.

U Menpaueru ocenjuju kao pozitivan trend to što se fabrike otvaraju van većih gradova, pa je sve češća migracija stručnjaka iz Beograda i Novog Sada u Kragujevac, Suboticu, Inđiju i Pećince.

Iz te agencije navode da iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, poslodavci često imaju izazov da na tržištu rada pronađu stručnjake sa određenim iskustvom, specifičnim kvalifikacijama, znanjima i licencama.

Ti kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već zaposleni kod drugog poslodavca, te se kompanije često bore na tržištu da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake. 

Menpauer ima predstavnštva u više od 80 zemalja i jedna je od najvećih kompanija za oblast privremenog i stalnog zapošljavanja.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mirna

korupcija i veze svuda pa i u toj agenciji

bla bla bla

..... prazne price ! Nadje posao onaj ko IMA pare da Plato da udjr u yaj posao... nr lazitr vise, nr smarajtr, imao sam 32 godine kaf sam oyisao kao na neki razgovor, menadzer... nista of toga

special image