• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: MMF kaže da idemo u dobrom pravcu

Izvor MONDO/Tanjug

Misija Međunarodnog monetarnog fonda konstatovala je da strukturne i makroekonomske mere, koje sprovodi Vlada Srbije, idu u dobrom pravcu, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

"Ovo je bio uvodni sastanak na kojem smo prešli osnovne stvari, konstatovali da su sve strukturne mere i makro mere non trek, kao što oni kažu - u ostvarenju, kao što je planirano. I čitav spisak stvari o kojima ćemo razgovarati ove nedelje", rekao je Vujović za RTS, posle svečane sednice u NBS, kojom su zapocecti zvanični razgovori Misije MMF i Vlade Srbije u okviru prve revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti s Fondom.

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana su stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.

Za početak, srpska strana stavila je na sto budžetski deficit koji je 21 milijardu, umesto planirane 71 milijarde dinara.

"Oni kažu da je to jako dobra vest, čak i kada se očiste ti rezultati za takozvana jednokratna poboljšanja koja su ostvarena. Prema tome, tu imamo jako dobar start, sve ostalo će biti stvar budućnosti da to izdržimo do kraja godine", rekao je Vujović.

RTS prenosi da se danas nije pričalo o poskupljenju struje, ali jeste o nenaplativim kreditma i državnoj pomoći, kao i o tome kako da se ubrzaju restrukturiranje i privatizacija javnih preduzeća.

"Nema produžavanja nikakvih rokova, mi smo već na sednice Vlade doneli odluke oko tih velikih preduzeća, i što se tiče 'Srbijagasa', i EPS-a, i 'Puteva Srbije' i Železnica. Sada je ostalo da se operativno vidi kako u narednim koracima ubrzati neke elemente, a sa druge strane kako smanjiti na minimum makroekonomske rizike", rekao je ministar privrede Željko Sertić.

Sertić je istakao da ne postoje rokovi za privatizaciju, niti sa MMF-om, niti je određeno zakonom da cela privatizacija mora da se uradi do Nove godine.

"Imamo samo jasne elemente da ne smemo tim preduzećima više da dodeljujemo državnu pomoć", kazao je ministar privrede.

Još jedan dobar zanak koji, kako su rekli srpski ministri, pokazuje posvećenost MMF-a saradnji sa Srbijom, jeste to što je sastanku, pored Zuzane Murgasove, prisustvovao i Džejms Rof, koji će od nje sredinom leta preuzeti dužnost.

MMF je Srbiji 23. februara ove godine odobrio stend-baj aranžman iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GorD

Pravac je dobar, ali u prkno prijatelju, zdrav ti nama bio.

Losmi

@ Draza Da da ostavku? Pa taj ce zemlju u ponor da odvede pre nego li napusti fotelju.

veteran

Ovaj covek u vreme Ante Markovica unistavao Jugu, a sad ce Srbiju!

special image