• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Strašno koliko je Vojvodina neiskorišćena"

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas u Novom Sadu da je “strašno” koliko u Vojvodini ima neiskorišćenih poljoprivrednih kapaciteta i poljoprivrednih površina.

"Prolazio sam ovih dana Vojvodinom. Strašno je koliko u Vojvodini ima neiskorišćenih poljoprivrednih kapaciteta i poljoprivrednih površina”, rekao je Vujović na otvaranju 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Dodao je da je Srbija spremna da uradi svoj deo posla na putu evropskih integracija, kao i da unapredi sistem podsticaja u poljoprivredi, kako bi imala mnogo veći dohodak nego ranije.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala je da su poljoprivredni prinosi u Srbiji često ispod nivoa evropskih prinosa, a obim domaće proizvodnje za mnoge poljoprivredne proizvode često nije dovoljan da bi se srpska poljoprivreda sigurnije pozicionirala na velikim i važnim tržištima hrane.

Ona je istakla da su prioriteti razvoja srpske poljoprivrede "tri K - kvantitet, kvalitet i kontinuitet", a da je iznad svega cilj proizvodnja zdravstveno bezbedne hrane za domaće i za inostrana tržišta.

"Cilj je da što pre počnemo da koristimo sredstva iz evropskih fondova i da podržavamo investicije za koje naši poljoprivrednici moraju da dobijaju povoljnije kredite", kazala je Snežana Bogosavljević Bošković. Zemlja-prijatelj ovogodišnjeg sajma je Italija. Na sajmu učestvuje više od 1.500 izlagača iz više od 60 zemalja sveta. Na ovom sajmu će se po prvi put predstaviti kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mikan

Vujovic kao da je pao sa Marsa, bice toga jos vise jer uvozom mesa, mleka i drugi proizvoda iz EU nas seljak je doveden na ivicu opstanka...

Marko

Dobro jutro Kolumbo. Otkrili ste Ameriku ! Pola Srbije je zaparlozeno, ali ne zato sto su Srbi lenji i nece rade, vec zato sto vi politicari gusite poljoprivrednike uvoznickim lobijima koje stitite, bezobrazno niskim otkupnim cenama gde se poljoprivredniku prakticno anulira celogodisnji rad i trud,a obradive povrsine se prodaju tajkunima na veliko. Prema tome, umesto sto samo konstatujete situaciju, zasucite rukave, obracunajte se sa uvoznickim lobijem i istrebite ga, tajkunima kojima je poklonjena zemlja, oduzmite istu i podelite ljudima koji zele da je obradjuju, obnovite seljacke zadruge, pomozite poljoprivrednicima tako sto cete im kupiti sadnice, hibride, semena i videcete kako ce se puste povrsine pretvoriti u obradive. Srbija je sposobna da bude poljoprivredna sila ne na evropskom, vec na svetskom nivou - Vojvodina moze da bude ratarska, a centralna Srbija vocarska i povrtarska sila. Jedan Holandjanin je pre dve godine rekao da bi Srbija, kad bi se rukovodila holandskim primerom, na svojoj teritoriji mogla da proizvede hranu u vrednosti od 30-35 milijardi dolara odnosno za potrebe 40-45 miliona ljudi. Znaci, jednu Spaniju mozemo da nahranimo, a zemlja nam je zaparlozena. Ali kad imamo nemarne politicare koji gledaju samo svoj interes, onda ne treba da nas cudi sto na svim poljima propadamo, pa i u poljoprivredi.

monter

Da li je iko išta uradio za Vojvodinu? Pa ni oni sami za sebe.

special image