• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVENAC: Neće biti malinara na blokadama?

Izvor MONDO/Tanjug

Malinari Udruženja Vilamet iz Arilja i Savez srpska malina danas su prvi put razgovarali sa jednim od predstavnika hladnjačara o otkupnoj ceni malina za ovu godinu.

Zvuči neverovatno ali ove godine postoji realna mogučnost da izostane tradicionalno natezanje malinara sa otkupljivačima, koje je u nekim godinama znalo da se sa medijskih stranica prelije i u blokade puteva po Srbiji.

Obe strane su se izgleda "uzele u pamet" a malinari izgleda odustali od toga da preko pritiska u medijima očekuju da im vlada pomogne da naprave profit na tuđ račun.

Prvi dogovori su postignuti i predsednik Uduženja Vilamet i Skupštine saveza malinara, Milan Đukić, kaže da je razgovarano sa Radom Ljubojevićem, vlasnikom Sirogojno kompani iz Rupeljeva, jednim od najvećih hladnjačara u ovom kraju.

Očekuju manji rod

Prema procenama malinara, ovogodišnji rod maline biće daleko manji od planiranog ukoliko ne bude kiše, jer su posledice suše već primetne na sadnicama.

"Dogovorili smo se da se malina ove godine otkupljuje po akontnoj ceni, a da se obračuna po poslednjoj ceni na tržištu koju dostigne tokom otkupa. Takođe, utvrdili smo pravilnik o otkupu koji podrazumeva i klasifikaciju maline, a definisano je da hladnjačari moraju imati tokom otkupa istaknut naziv firme za koju otkupljuju malinu", rekao je Đukić za Tanjug.

Razgovor je održan na inicijativu Vilameta i prema rečima Đukića, ovo je veliki pomak u odnosu na dosadašnju nesaradnju malinara i hladnjačara.

Đukić ističe da se u Krupnju i Ljuboviji već sklapaju ugovori o otkupu maline po akontnoj ceni od 240 dinara i da je to cena koju traže i ariljski malinari.

Uduženje Vilamet za 19. maj pozvalo je 20 hladnjačara iz ariljskog kraja na sastanak, kako bi i sa njima razgovarali o uslovima otkupa, a ukoliko se ne odazovu Đukić najavljuje proteste.

"Mi ćemo u Arilju 28. maja organizovati miting protiv hladnjačara ukoliko se ne odazovu našem pozivu. Ne možemo izaći sa zahtevima pred ministarstva finansija i poljoprivrede ukoliko ne postignemo dogovor sa hladnjačarima", naglašava Đukić za Tanjug.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

malinar

nece biti blokada pobio nas led

sjz

0.125kg=4e u marketima 1.00kg=2e se otkupljuje od malinara i to ako ima daju... Ala ovde neko skida kajmak.

ddd

Malopre vidim u marketu 125grama malina oko 500din,kad se nisam srusio...

special image