• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Batajnici proradila banka gena

Izvor Tanjug

U Batajnici je sa radom počela banka biljnih gena u kojoj je pohranjeno više od 4.000 uzoraka semena 240 sorti autohtonih biljnih vrsta, a najkasnije početkom sledeće godine krenuće i fizičko-hemijska i ispitivanja mleka.

To je danas najavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević - Bošković, podsetivši da je ta institucija sa radom počela ove godine, nakon deset godina čekanja.

Sredinom februara pokrenuta su laboratorijska ispitivanja u fitosanitarnoj i semenskoj laboratoriji u okviru tog kompleksa, navela je Bogosavljević Bošković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je dodala da se radi na završetku opremanja laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja i laboratorije za ispitivanje mleka, pa će krajem ove i početkom naredne godine, i one početi sa radom.

Bogosavljević Bošković je, sumirajući rezultate rada, kazala da su zahvaljujući aktivnostima ministarstva, otklonjene prepreke u izvozu pa su zabeleženi dobri spoljnotrgovinski rezultati.

"Tako je, na primer, Srbija lani u Rusku federaciju izvezla svinjsko meso u vrednosti od 600 miliona dolara, što je rezultat vredan pažnje, jer u prethodnim godinama gotovo da nije bilo te vrste izvoza", istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je ukazala da je izvozna procedura skraćena tako što je proces davanja dozvole za izvoz klaničnim objektima skraćen sa nekadašnje dve godine na svega dva meseca.

Bogosavljević Bošković je navela i da je ukupna vrednost izvoza poljoprivrednih-proizvoda iz Srbije u 2014. godini bila veća za 10 odsto, a ostvaren je suficit od milijardu evra, što je za 23 odsto više nego u 2013.

U prošloj godini je zabeležena i rekordna realizacija agrarnog budžeta za subvencije i podsticaje, pa je tako Uprava za agrarna plaćanja isplatila 25 milijardi dinara subvencija za 56. 065 rešenja.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image