• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imlek: Kupujemo sve ponuđeno, cena prema EU

Izvor Tanjug

Imlek je otkupio svaki litar mleka koji zadovoljava Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka, a cena sirovog mleka je spuštena zbog pada cena u Evropskoj uniji, izjavio je direktor sirovinskog sektora ove kompanije Goran Stoparić.

"Na našem tržištu povećane su količine mleka, imamo veće količine nego što možemo da potrošimo, pa imamo pad cene mleka na tržištu i imamo situaciju koja jasno ukazuje da će u ovoj proizvodnji, u nekoj bliskoj budućnosti opstati samo oni koji su najspremniji za jednu ozbiljnu tržišnu utakmicu", rekao je Stoparić Tanjugu.

Stoparić je ocenio da na sadašnja tržišna kretanja mleka utiču povoljni uslovi za proizvodnju zbog stabilnih cena i povoljnih uslova za proizvodnju stočne hrane, što je uticalo na povećanje proizvodnje na farmama povećala.

Drugi razlog, po njemu, leži u uklanjanju zaštitnih barijera prema Evropskoj uniji kroz potpisane sporazume o pristajanju o EU, u kojoj od 1. aprila više ne važi režim kvota, tako da tamošnji farmeri mogu da proizvedu onoliko mleka koliko smatraju da im je rentabilno.

PADA CENA U EU, PADA I KOD NAS

Upitan da li je Imlek smanjivao otkup i otkupne cene, Stoparić kaže da je ta kompanija nije otkazivala već je otkupila svaki ponuđeni litar mleka koji zadovoljava kriterijume ustanovljene Pravilnikom o kvalitetu sirovog mleka.

U utakmici samo "svetski proizvođači"

"Mi imamo već veliki broj farmi, u dva regiona imamo proizvodnju na 30 - 40 najvećih farmi blizu 8.000 litara po grlu, što su već evropski rezultati. Te farme mogu da izdrže tržišnu utakmicu, mogu da se takmiče sa nekim farmerima iz EU i nekih drugih mlekarski razvijenih zemalja", kaže on. Međutim, kako dodaje, jedan ne mali krug farmera tu utakmicu neće moći da izdrže i koji će morati da se preorijentišu na neke druge vidove poljoprivredne proizvodnje.

Sa druge strane, kako kaže, cena mleka je snižena za 2,5 dinara, na šta je uticao pad cena sirovog mleka u EU. Stoparić objašnjava da se otkupna cena u ovoj kompaniji, na osnovu dogovora sa farmerima, usaglašava kvartalno, i to po formuli čiji je najvažniji član cena mleka u EU.

S obzirom da cena mleka u Evropskoj uniji već više od godinu dana konstantno pada, sa 40 evrocenti u januaru 2014. godine na ispod 32 evrocenta u ovom momentu to je moralo da se odrazi i na cenu mleka.

"Mi smo više od godinu dana, od kada je taj pad, cenu mleka držali, bez obzira što je ta formula pokazivala da mi možemo da smanjimo cenu mleka. S obzirom na tu okolnost, da je cena mleka u EU redukovana za 25 procenata i s obzirom na tržišna dešavanja – bili smo prisiljeni da od 01. maja smanjimo cenu mleka za 2,5 dinara", rekao je Stoparić.

Stoparić je izrazio nadu da ta cena više neće biti smanjivana u bliskoj budućnosti.

Upitan kako će se aktuelne tržišne prilike i uticaj EU odraziti na naše tržište do kraja godine i u budućnosti, Stoparić je rekao da će se samo ubrzati decenijski trendovi smanjenja farmi, povećanja broja grla po farmi i proizvodnje po grlu.

To, po njemu, znači da postoji jedan krug farmera koji je iznad proseka i koji će moći da izdrži tu tržišnu utakmicu.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dr

A koja je cena u otkupu?

KaVe

@dr Cena u otkupu je bedna, oko 30do 35din i to moras da ispunis uslove za ekstra klasu, inace oko 25-6dinara.A uslovi su npr.broj somatskh celija u mleku (jedna od analiza) , i tako oni kada im ne treba mleko, napisu seljaku da ima povecan broj somatskih celija, iskljuce otkup na 15dana,seljak mucenik da se slika sa mlekom. Odradi privatno analize, sve ok. A opuze iz imleka ne priznaju druge laboratorije, samo svoju.

hahahaha

jedino ne pojeftinjuje mleko u prodavnici. Ko tu skida kajmak sa Imlekovog ionako tankog mleka?

special image