• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo gde ide 493.505 plata za birokrate

Iz budžeta Srbije se plaća 493.505 radnih mesta, uključujući i zaposlene na određeno vreme i po ugovoru o delu, a u izvršnoj vlasti ih je 410.979, bez javnih preduzeća, izjavila resorna ministarka.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički kaže da u sudskoj i zakonodavnoj vlasti plaća se 4.360 radnih mesta, u lokalnim samoupravama 77.368, a u nezavisnim regulatornim telema 719.

Nije problem broj nego efikasnost

Prema njenim rečima, u javnoj upravi u Srbiji ima sedam zaposlenih na 100 stanovnika, što je među zemljama sa manjim brojem u Evropi, ali je problem što su njihovi troškovi veliki, pa će Vlada učiniti sve da, kroz bolju organizaciju, te troškove smanji.

Na sednici ekonomskog kokusa Skupštine Srbije, Udovički je navela da u državnim agencijama i javnim servisima, koji se ne finansiraju iz budžeta, radi još 15.446 ljudi, a da je, od tog broja, oko 3.000 u agencijama, "gde su plate zaista visoke".

U sistemu obrazovanja, dodala je Udovički, stalno je zaposleno oko 155.000 ljudi, a zajedno sa onima na određeno vreme ima ih 177.171.

Dobra vest je da imamo prostor da unapredimo efikasnost državne uprave i smanjimo broj zaposlenih u naredne tri godine, rekla je Udovički.

Ona je objasnila da Srbija ima manje od 35 odsto zaposlenih stanovnika, a da u Evropskoj uniji to iznosi 45 odsto, dok je u novoprimljenim članicama nešto manje od 45.

Da bismo se približili EU, broj zaposlenih u državnoj upravi treba da bude oko šest na 100 stanovnika, precizirala je Udovički.

Kako je naglasila, u Vladi Srbije su shvatili da se boljom organizacijom to može uraditi, i bez otpuštanja zaposlenih i smanjenja plata, jer se troškovi mogu umanjiti na mnogo načina, pošto je utvrđeno da je država, pored plata, na razne načine nagrađivala svoje zaposlene.

"Filovanje" dodacima na platu

Država je davala nagrade, beneficije, ali i na još suptiliniji način, kao na primer, davanjem dodataka rukovodiocima, pri čemu su oni često rukovodioci sami sebi, ukazala je Udovički. Ona je dodala da se, takođe, dešava da se troje zaposlenih plaća za poslove koje može, i ustvari radi, jedna osoba.

Zakon o platama državnih službenika će, najavila je Udovički, da upodobi zarade i omogući da se za isti rad dobiju iste zarade, ali će se, zbog specifičnosti pojedinih radnih mesta, tačno utvrditi radna mesta i različiti platni razredi unutar iste radne grupe.

Udovički je rekla i da će biti napravljen katalog poslova, ali da je to veliki posao koji predstoji.

Prema njenom mišljenju, jedna od najvećih šteta koje su načinjene u državnoj upravi je zbog "prekrajanja" ministarstava, jer se time "seku institucije" i dolazi do raznih preklapanja.

Radićemo na tome da tačno definišemo "pakete funkcija", da ubuduće, kad se "prekrajaju ministarstva", ima jasna preporuka šta ide sa čim, najavila je Udovički.

Ministartsvo privrede danas je o0bjavilo brošuru prema kojoj u državnom sektoru (bez ugovora o delu), ima 491.133 radna mesta na određeno i neodređeno vreme.

U zdravstvu je, prema tim podacima 128.429 radnih mesta, u policiji 47.538, pravosuđu 17.181, a u odbrani 33.076.


Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

"Повика на вука док лисице месо једу" - наравно да ће да отпуштају најниже чиновнике док ће они највиши и даље гомилати функције и радна места

special image