• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre vesti: Deficit skoro četiri puta manji

Izvor Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da deficit budžeta za maj iznosi 5,2 milijardi dinara, umesto planiranih 19 milijardi, što je gotovo četiri puta manje od "onoga čime bi i MMF bio zadovoljan".

Vučić je, posle obilaska novog pogona za proizvodnju ampula u fabrici lekova Hemofarm u Vršcu, vrednog 4,37 miliona evra a u kojem će raditi 50 ljudi, rekao da je ukupan deficit u prvih pet meseci 24,5 milijardi dinara dok je po planu trebalo da iznosi 91 milijardu.

"Mislim da to dovoljno govori o dobrim rezultatima. Imamo sve širi fiskalni prostor i za kapitalne investicije i povećanje primanja u narednom periodu, ali ostaje da o tome razgovaramo s našim prijateljima iz međunarodnih finansijskih organizacija", rekao je Vučić.

On je obišao novoizgradnjeni pogon za proizvodnju ampula i poručio da će država učiniti sve kako bi u Srbiji poslovni ambijent ostao stabilan, što strani investitori najviše očekuju.



Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da je taj pogon rezultat rada srpskih inženjera, a posebno što će ove godine nemačka kompanija uložiti 22 miliona evra, umesto dosadašnjih 15 miliona.

"Otvaranje ovog pogona znači 50 novih radnika. Štada grupa u Srbiji ima 2.123 zaposlenih u celoj Srbiji, dok je u Vršcu 1.700", rekao je Vučić.

On je dodao da je, upitavši predstavnike nemačke kompanije, šta država može još da uradi kako bi im omogućila bolje poslovanje, dobio odgovor da Vlada Srbije uradi sve što može na očuvanju stabilnosti u zemlji i regionu i da nastavi da donosi propise koji će omogućiti bolji poslovni ambijent.

"Na to sam ponosan jer mnogo toga ne znamo, a kada ne znamo pitamo Nemce kako se to radi i uradimo na taj način. Tako ćemo i u budućnosti raditi", rekao je Vučić.

On je dodao, da to znači i da, kada Srbija postane članica EU, Hemofarm premesti svoj pogon iz Temišvara u Srbiju.

"Prijatelji su prijatelji, ali biznis je biznis", rekao je Vučić.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger izjavio je da toj kompaniji mnogo znači što su danas u poseti premijer i članovi Vlade Srbije, kao i da se nada da će oni videti jasnu sliku kako kompanije u Srbiji mogu da izgledaju.

“Ovo je rezultat posvećenosti rada naših zaposlenih, ali i članova vlade”, rekao je Zeliger i dodao da od kad je Štada grupa u okviru koje posluje Hemofarm, došla u Srbiju, uložila ukupno 150 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u budžetu Hemofarma, ove godine je za investicije u pogone izdvojeno 22 miliona evra.

“Ulažemo sve napore da Hemofarm bude izvanredna kompanija, ne samo u Srbiji i Evropi, nego u celom svetu. Verujemo tu sliku i viziju, ali znamo da se do toga dolazi malim koracima”, rekao je Zeliger.

Novi pogon obišli su i ministar privrede Željko Sertić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i ambasador Nemačke u SRbiji Hajnc Vilhelm.

U novom pogonu Hemofarma koji je danas otvoren, površine 600 kvadratnih metara, radiće se kompletan proces proizvodnje od pripreme rastvora, punjenje u ampu, pregleda, do pakovanja finalnog proizvoda.

Očekivan obim proizvodnje u ovoj godini je 25 miliona ampula, a u sledećoj već 60 miliona ampula.

Teoretski, maksimalni kapacitet pogona iznosi 75 miliona ampula.

U pogonu će se proizvoditi ampule za antireumatsku, antibakterijsku i analgetsku terapiju, koristiće se u terapiji kod poremećeja aciditeta i ulcusa, kao i za lečenje hipertenzije i bolesti srca.

Prema podacima Hemofarma 85 odsto proizvodnje namenjeno je za izvoz, najviše za tržište Ruske Federacije i zemalja bivšeg SSSR-a, za tržište Evropske unije, Irak, Libiju, kao i za zapadni Balkan.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rade

Javite kad bude suficit, a ne da se hvalite što je država u minusu, tj. deficitu

Monetarista

Koliki god bio deficit on je deficit ili manjak. Deficit budzeta utice na javni dug koji mi moramo da vracamo. Javni dug je nastao kao posledica finansiranja javnog a ne privatnog sektora tako da ga treba da smanjuju oni koji rade u javnom sektoru. Jednostavno receno u javnom sektoru moraju da se smanjuju plate i da se otpustaju radnici ili bankrot pa od nule.

titula

Bravo, samo napred!

special image