• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savremene srpske trešnje idu za Rusiju

Voćar iz Miokovaca Darko Topalović je samo sa petnaest stabala trešanja ubro 600 kilograma plodova koji su već u kamionu ka Rusiji, a svoj zasad gaji po najsavremenijim tehnologijama.

On kaže da godinama unazad šalje voće na tamošnje tržište jer postiže odličan kvalitet. Prema Topalovićevim rečima, deo voćnjaka sa ukupno 33 stabla trešanja neguje po programu "Agrocveta" kojim je definisana hrana, zaštita i sve što prati uzgoj ovog voća.

"To znači folijarna prihrana, zalivanje kap po kap i dva puta azot. Uprkos tome što je bilo puno kiše nijedan plod nije oštećen, niti je pukao, a list je veliki da može sarma da se zavije", kaže on za Tanjug.

 Topalović je jedan od vodećih voćara ovog kraja, a samo pod trešnjom ima hektar zasada. Navodi da ovogodišnji rod nije preveliki, ali je prilično ujednačen, dok je kvalitet samo kakav se poželeti može.

"Prvu klasu trešanja prodajem smederevskoj firmi Katarina komerc, koja plaća 200 dinara za kilogram, i iz moje hladnjače kreće put Rusije", navodi on.

Topalović smatra da je to odlična cena, budući da je prošle godine tarifa u otkupu bila 70 ili 80 dinara po kilogramu, koliko je i sada na čačanskoj pijaci. On ističe da je u obavezi da prečnik plodova bude 21 milimetar, pa kalibratorom proverava da li berači poštuju taj uslov.

"Radnike plaćam 20 dinara po kilogramu, imaju tri obroka i prevoz od kuće do voćnjaka. Jedan berač za 10 časova može da ubere čak i do 80 kilograma", napominje Topalović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image