• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPEK čuva cenu nafte, bez ustupka Amerima

Izvor Tanjug

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) ocenile su danas na sastanku u Beču da nema razloga da učine ustupak konkurentskim proizvođačima i da smanje obim proizvodnje "crnog zlata".

Proizvodnja će ostati na nivou od 30 miliona barela dnevno, javlja američka agencija Blumberg.

"Zadržan je isti nivo proizvodnje. Bićete iznenađeni koliko je sastanak protekao u prijateljskom raspoloženju", izjavio je ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali al-Naimi, prenela je agencija Frans pres.

Udarac naftašima iz SAD

Smanjivanjem proizvodnje članice bi više zaradile jer bi nafta poskupela, ali bi bio veći profit i konkurentima iz SAD, čija proizvodnja iz škriljaca je sama po sebi skuplja pa je margina mogućeg profita manja.

Time su članice OPEK-a nastavile da slede svoj plan očuvanja trižišnog udela i da vrše pritisak na američke proizvođače nafte iz uljnih škriljaca, dok je obim proizvodnje ostavljen na nivou na kom se nalazi više od tri i po godine.

OPEK, koji je ranije tradicionalno branio cene nafte, prošlog novembra je iznenada promenio strategiju kada je odlučio da zadrži isti nivo proizvodnje, uprkos dramatičnom padu cena nafte koje su srezale prihode članica tog naftnog kartela.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image