• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Povučen predlog o gasovodu koji obilazi Srbiju

Izvor MONDO/Fonet

Delegacija Evropske komisije u Srbiji saopštila da je gasovod koji bi zaobišao Srbiju predložen, pa povučen, te time Eu ne učestvuje u njegovoj promociji.

Evropska komisija je posvećena diverzifikaciji snabdevanja gasom Srbije, između ostalog i preko gasovoda iz Bugarske, koji predstavlja projekat od zajedničkog interesa i od  interesa za Energetsku zajednicu, navodi se u saoštenju.

U tom smislu, ističe se, Komisija promoviše plan gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope (CESEC), u kome Srbija aktivno učestvuje.

U okviru inicijative CESEC predložen je i projekat "Istočni prsten", ali je on povučen, pa samim tim EK ne učestvuje u njegovoj promociji, stoji u saopštenju.

Evropska komisija je, kako se navodi, obratila pažnju na saopštenje kompanija "Gasprom", "OMV", "Šel" i "EON", koje razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda Severni tok, koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, Gasprom je u januaru 2015. najavio izgradnju Turskog toka, čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara.

Energetska bezbednost je, ističe se, i dalje prioritet Energetske zajednice.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je nedavno da su evropski zvaničnici nudili Rusiji da se pravi jedan gasovod pod nazivom "Istočni prsten" koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke i kojim bi Srbija bila izbegnuta.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sova

Pa znaci da je bila istina to sto je Ivica cuo od Rusa. Slucajno smo to bili predlozili. Sad, kao, toliko vas volimo I postujemo, da, posto smo povukli predlog (ili je mozda odbijen), da se pravimo kao da ga nije ni bilo !!?!! Bas lepo I posteno.

oficir sa ruzom

nadam se da ce u briselu i londonu najpre zagrmeti

Не у ЕУ !!!

Наравно да је повучен кад га је Русија одбила. Не могу да вјерујем да смо овако глупи п а трчимо ка ЕУ. Хтјела је да гасовод заобилази Србију да би нас могли мало условљавати, а још је и саботирала Јужни ток. НЕ У ЕУ!!!

special image