• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Još nema prostora za vraćanje plata i penzija”

Izvor Tanjug

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da još nema prostora da se plate i penzije vrate na prethodni nivo.

 Petrović: Još nema prostora za vraćanje plata i penzija Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Ilustracija
Izvor: Petar Stojanović, MONDO

"To je jednostavan račun - smanjenje deficita velikim delom potiče od smanjenja plata i penzija. Kada bismo vratili plate i penzije poništili bismo smanjenje deficita", rekao je Petrović za RTS.

Petrović ne očekuje probleme prilikom sledeće kontrole MMF-a koja je predviđena za dva meseca i veruje da će deficit i dalje biti pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, deficit u budžetu će biti manji gotovo za jedan odsto BDP-a nego što je planirano, a to je postignuto smanjenjem plata i penzija, ali i većom naplatom prihoda, pre svega akciza.

Upozorava da je neophodno napraviti pomake i u "strukturnom delu", odnosno u delu koji se odnosi na reforme javnih preduzeća i smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

"Druga strana jeste da se sa strukturnim reformama još nije počelo, nije donet plan za EPS, nešto jeste učinjeno sa Železnicom, ali ostaju velike stvari kao što su Srbijagas i Petrohemijski kompleks, kao i racionalizacija broja zaposlenih u državnoj upravi", kazao je Petrović.

On je napomenuo da se mora početi sa smanjenjem broja zaposlenih kako bi i naredne godine bile ostvarene značajne uštede u budžetu.

Smatra da je dobro što je Ministarstvo državne uprave identifikovalo broj zaposlenih koji su višak, ali da je racionalizaciju neophodno započeti do kraja godine kako bi se i u 2016. godini ostvarile značajne uštede u budžetu.

"Bilo bi dobro da vlada prihvati tu procenu od 9.000 ljudi i da ministarstva u svojim resorima naprave plan i da to počne da se sprovedi u delo do kraja godine", napominje Petrović.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoks

Narode obećao je povećanje šta ćemo ako slaže

Marko Marko

A zasto Fiskalni savet kad daje takve preporuke, ne preporuci smanjenje svojih plate ili naknada za rad u fiskalnom savetu? Sve bi oni smanjili, sve bi oni reformisali osim sebe. Sto ne date i preporuku za smanjenje plata u NBS? Tamo su plate prevelike. Udri po sirotinji, nije ona bitna, a samo njih da ne diramo. To je fiskalni savet i njihova politika.

хомер

@Marko Marko то што ти кажеш је демагогија,гувернера нбс је поставила снс па ти види са њима,а та функција и треба да носи плату од пола милиона рсд а не 800 евра.знаш ли ти шта значи руководити фин.системом државе?плате постоје реалне и нереалне и зарађено и незарађено као други параметар а не мале ил велике

special image