• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CAR:GO pre Ubera- kreće prava konkurencija taksiju

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Svetski divlji taksi Uber je "zakasnio" za Srbiju jer ovde je već krenula prava konkurencija taksiju. Počela je da radi domaća firma koja ima aplikaciju koja "spaja" potencijalne putnike i profesionalne vozače u automobilima rent-a-cara.

Kako piše Startit.rs, Car:Go omogućava naručivanje vožnje preko mobilnog telefona, gde vozači nisu taksi prevoznici ali ni fizička lica, kao kod Ubera.

Prva lokacija na kojoj radi aplikacija je Beograd, gde se "uz pomoć profesionalnih vozača i prepoznatljivih automobila nudi i do 50% niže cene prevoza u odnosu na taksiste, kao i plaćanje unutar aplikacije", piše na pomenutom vebsajtu.

Navedeni "popust" teško da je ostvariv u tom iznosu, ali videćemo vremenom kakve će biti cene novog prevoza kada se on ustali.

Takođe, videćemo da li će i inspekcija i nadležno ministarstvo tolerisati ovakv vid javnog prevoza bez posebne licence.

Crne vesti za Uber

Poslednje, sa crnim predviđanjima za budućnost Ubera, stižu iz matične Kalifornije i nama bliske Bugarske. U Kaliforniji je tamošnje ministarstvo za rad "presudilo" da se svaki vozač koji radi sa Uberom smatra da je zaposlen kod te kompanije, tako da ona za njega mora da plaća porez i osiguranje. To će, piše Bloomberg, naneti ozbiljan udarac u samu srž koncepta Ubera kao "alternativnog taksi prevoza". Iz Bugarske, gde Uber radi već neko vreme, dolazi vest da je u Skupštini u prvom glasanju prošla izmena propisa o javnom prevozu, tako da svaki vozač koji vrši taksi i sličan prevoz mora da bude član taksi udruženja, što Uber čini ilegalnim, pišu Novinite.com.

Pokretači ovog servisa su dva Beograđanina, Marko koji trenutno živi u Vašingtonu i svojevremeno je i radio za Uber, i Vuk, koji je u domaćoj startap zajednici poznat i kao izvršni direktor Srpske asocijacije privatnog kapitala (SPEA).

"Želimo da omogućimo ljudima da žive u gradu bez potrebe da imaju automobile, a da se pri tom brzo i lako prevezu", citira osnivače Car:Go Startit.rs

Mondo je već u nekoliko navrata pisao o Uberu kao o, zapravo, divljem taksiju jer strana kompanija "angažuje" fizička lica kao profesionalne vozače, pri čemu nema ni potrebne bezbednosti za mušterija a ni poreza za državu, kao kad se vožnja obavlja preko taksista. Naše navode, i navode naših sagovornika iz taksi udruženja i Ministarstva saobraćaja, redovno potvrđuju vesti koje iz sveta stižu o Uberu.

Za Srbiju ulazak novog servisa, kaže se u tekstu na Startit.rs "demokratizovaće ovu oblast, sniziti cene i smanjiti mogućnosti za malverzacije (koje su, znamo, pogotovo česte kad ne-rezidenti uđu u taksi)".

Ishod ćemo vrlo brzo videti a CAR:GO će u ponudi imati tri tipa usluge: Elite, Economy i Mini. Mala, gradska vozila sa dvoja i četvoro vrata, spremna da povezu par putnika i tako osiguraju što jednostavniji i "do 50% jeftiniji prevoz".

Za početak, CAR:GO startuje u Beogradu, a plan je da se proširi i u drugim gradovima Srbije, ali i regiona. Vozila su obezbedili kroz saradnju sa rent-a-car agencijama koje obezbeđuju automobile i profesionalne vozače. U startu će na ulice izaći 30 automobila.

Pretpostavlja se da samo u Beogradu postoji oko 10.000 taksi prevoznika (registrovanih i neregistrovanih), a da bi ovakav vid prevoza mogao da smanji i poslovanje u crnoj zoni.

S obzirom na visoke ambicije ovog tima, trenutno su u pregovorima sa nekoliko domaćih i stranih investitora, koji bi pomogli da ovaj projekat zaživi na regionalnom niovu, pošto su do sada razvoj finansirali iz sopstvenih sredstava.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rasa

TaxiPlus je zakon

goran

Odlicna vest! Obzirom da imam dosta prijatelja stranaca koji dolaze da me posete, srdacno cu im preporuciti CARGO i necu strahovati da ce im naplatiti voznju od Trga Republike to Vukovog spomenika 2400 dinara kao u maju prosle godine!! EJ bre! to je 5 minuta voznje, pa ni u parizu nije ta cena! Svojim ponasanjem saksisti sramote nas grad i ugled srba kao dobrih domacina! Takodje muka mi je da kad svaki put kad udjem u taksi da me sofer pita kojim putem hocu da idem i tako proceni da li posnajem put kako bi me nesmetano vodio okolo naokolo! Ovako lepo posle svake voznje dobijes na email rutu kojom te je vozac vodio! Bravo za sprsku omladinu koja je pokrenula ovaj projekat!

Bojan

Aa za vas koji odobravate Uber dali ste mozda upuceni gde placaju porez? Svi ste kenjali za Djokovica sad cemo da vidimo sta ce se desiti sa Uberom koji ni dinara nece ostaviti u Srbiji, a tek vozace da vidite kako dobro placa...cudo jedno....Pricam vam iz iskustva u Italiji, ovde se vodi velika borba protiv njih, ali im nemogu nista neko od politicara pokupio veliku lovu

special image