• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad je za Srbiju u igri i "gasovod" Agri?

Izvor Tanjug

Srbija je dobila ponudu od Rumunije da učestvuje u energetskom projektu Agri, kojim bi trbqalo da se transportuje gas iz Azerbejžana u Evropu.


"Projekat Agri je još jedan od interesantnih u kojima Srbija može učestvovati i koji može dovesti određene količine gasa na Balkan", rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i najavio da će Srbija i Rumunija razmotriti izgradnju gasne interkonekcije između dve zemlje.

Posle sastanka sa rumunskim kolegom Andrejem Dominikom Gereom, Atnić je naveo da je poziv za učešće Srbije u tom projektu veoma važan s obzirom na planove izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Rumunije od Mokrina do Arada.

Sporenje oko Đerdapa

Tema sastanka je bilo i zajedničko upravljanje Srbije i Rumunije na hidroelektrani Đerdap gde postoje određeni tehnički problemi, a dogovoreno je da "ton rešavanja tih problema bude prijateljski". Rumunski ministar energetike je istakao da bi izgradnja gasne konekcije između Srbije i Rumunije omogućila diverzifikaciju izvora snadbevanja gasom za obe zemlje, istakavši da je pred Srbijom i Rumunijom realizacija dosta energetskih projekata. On je podsetio da Rumunija iz sopstvenih izvora podmiruje 85 odsto gasa, a da ostatak nadoknađuje uvozom. Gerea je izrazio očekivanje da će nesporazumi između srpskih i rumunskih kolega koji upravljaju HE Đeradapom biti prevaziđeni.

Sistemom transporta nazvanim Agri treba godišnje da se iz Azerbejdžana u Evropu doprema od pet do deset milijardi kubika gasa, a projektom bi trebalo da se gas iz Azerbejdžana dopremi do Gruzije, gde će biti pretvaran u tečni gas, zatim bi se brodovima dopremao do Rumunije, a potom gasovodima do evropskih zemalja, rečeno je posle sastanka.

Projekat je, kako je istaknuto, u početnoj fazi i za njega se priprema studija izvodljivosti, a Srbija je pozvana da u septembru ili oktobru učestvuje na sastanku sa zemljama učesnicama u projektu među kojima su Gruzija, Azerbejdžan, Rumunija i Mađarska.

Govoreći o gasnoj konekciji između Srbije i Rumunije, Antić je rekao da je planirano da bude dužine 76 kilometara i najavio da će gasna preduzeća dve zemlje uraditi dalje tehničke detalje projekta.

"Zainteresovani smo da to bude dvosmerni gasovod, kapaciteta ne manjeg od milijardu kubika gasa godišnje, a vrednost projekta će biti definisana kad se urade tehnički detalji", rekao je Antić.

On je najavio da će Srbija i Rumunija, za nekoliko meseci, kad se završi tehnička studija, predložiti Evropskoj komisiji da taj projekat bude jedan od prioritetnih u finansiranju iz evropskih fondova.

Antić je ukazao da izgradnja gasne konekcije ne treba da budfe vezana za bilo koji drugi veliki gasni projekat jer je cilj izgradnje interkonektora postojanje većeg broja opcija u snabdevanju gasom za svaku zemlju pojedinačno, bez obzira na poreklo gasa.

Više snabdevača će omogućiti i da cene tog energenta budu niže, kazao je Antić.

On je rekao da je sa rumunskim kolegama razgovarao i o realizaciji projekta produktovoda (za petrohemikalije) od Pančeva do Temišvara, što bi bilo u interesu Naftne industrije Srbije jer bi se tako značajno pojeftinili troškovi transporta naftnih derivata između Srbije i Rumunije.

Srbija i Rumunija će razmotriti i da li je potrebno nastaviti projekat naftovoda od Konstance do Pančeva, koji je iz zaustavljen, rekao je Antić i dodao da dve zemlje sarađuju i na projektu Transbalkanski koridor za prenos struje, u okviru koga će prava faza od Pančeva do Rešice biti završena do 2017. godine.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sova

Treba se doobro pozabaviti cenom i continuitetom u snabdevanju (to je prioritet kod svih resenja gde se ukljucuje likvefakcija), kao I realnim raspolozivim resursima u Azerbejdzanu.

SRB

A, kad su Rumuni, bili prijatelji Srbima?!

deda Veljko

Draga Rumunijo nemojte dozvoliti da EU kvari vekovno dobre odnose izmedju dva naroda.

special image