• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve manje muljanja sa javnim nabavkama?

Izvor MONDO/Agencije

Nekonkurentni postupci javnih nabavki - kroz pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva, u Srbiji su svedeni na pet odsto koliko ih je i u Evropskoj uniji, izjavio je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Na predstavljanju istraživanja "Javne nabavke iz ugla ponuđača" u Privrednoj komori Srbije (PKS), on je precizirao da su netransparentni postupci javnih nabavki sa 17 odsto u 2013. svedeni na pet odsto u 2014. godini, ističući da je to dobar rezulat.

"Znamo da je namešteno" u visokih 40 odsto

Prema istraživanju, u 40 odsto slučajeva anketirana preduzeća su izjavila da su unapred znala da su postupci javnih nabavki "namešteni", a najčešći pokazatelji su,prema njima, bili tehničke specifikacije i rokovi. Kao razlog das posumnjaju da je tender namešten navodili su i postavljanje nerealno kratkih rokova kao bi se eliminisala konkurencija i "kriterijum najniža cena". Kako je istakla Jovanka Vukmirović, više od četiri petine anketiranih preduzeća smatra da bi policija, tužilaštvo i sudovi trebalo da se aktivnije uključe u borbu protiv korupcije u javnim nabavkama.

"Na taj način je ponuđačima omogućeno da na transparentan način i bez ograničavanja konkurencije dolaze do posla", istakao je Jovanović.

Po istraživanju o tome kako ponuđači vide javne nabavke, koje je uradila Uprava za javne nabavke na uzorku od 1.009 preduzeća, negativan stav je imalo 35 odsto, pozitivan 15,4 odsto, a 48 odsto je imalo neutralan stav.

Jovanka Vukmirović koja je predstavila to istraživanje, rekla je da su ispitanici koji su pokazali pozitivan stav u javnim nabavkama, prvo videli šanse za dobijanje posla, dok je ispitanicima koji su imali negativan stav prva asocijacija na javne nabavke bila gomila dokumenata i besmisleno komplikovana procedura.

Kako je rekla, dve trećine kompanija koje su učestvovale u anketi su rekle da su učestvovale u javnim nabavkama u 2013. i 2014. godini, što, kako je istakla, ukazuje na visok stepen zainteresovanih za javne nabavke.

Kao poseban problem u javnim nabavkama preduzeća su istakla da naručioci kasne sa isplatom, njih 40 odsto, dok je 18 odsto reklo da im posao uopšte nije plaćen.

"Kašnjenja u plaćanju od po nekoliko meseci posebno pogađa manja preduzeća, koja uglavnom nemaju finansijske rezerve i moraju da se zaduže da bi obavila dobijeni posao i da redovno izmiruju taj dug, dok čekaju da im naručilac plati", rekla je Vukmirović.

Konferenciju Javne nabavke iz ugla ponuđača organizovali su Uprava za javne nabavke i Privredna komora Srbije, uz podršku Program za razvoj Ujedinjenih nacija i Švedske.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mirko

Sta je sa nabavkama usluga osiguranja

Živanko

Jadna laž!

najniza cena

kriterijum najnize cene je diskrininatorski za ona preduzeca koja nude kvalitetnu uslugu i/ili robu...tako prodju oni koji samo hoce da "maknu neku lovu" ad hoc, a nabavljac uglavnom dobije djubre koje na kraju moze i vise da ga kosta

special image