• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi obnavljaju školu i prugu u srpskom selu

Izvor MONDO/Agencije

Kompanija ruskih železnica "RŽD internešnal" do kraja avgusta završiće modernizaciju pruge Ruma - Golubinci, sredstvima iz ruskog kredita, a do 1. septembra obnoviće i Osnovnu školu "23. oktobar" u Golibincima.

  Školu je danas posetio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Tu školu su posetili, pored ambasadora Čepurina, i generalni direktor "RŽD Internešnal" Sergej Pavlov i predstavnici Železnica Srbije.

"RŽD je najveća kompanija u Rusiji u kojoj radi više od milion ljudi, tako da možemo da pomognemo i obnovimo i školu u Golubincima. Naši stručnjaci su se već upoznali sa radovima koji treba da se izvedu i treba da ih završimo do početka školske godine", rekao je Pavlov novinarima.

On je kazao da ta škola ima veliki problem sa krovom i nameštajem i poručio da će 1. septembra deca krenuti u obnovljenu školu.

"Zadatak nam nije samo da gradimo već i da pomažemo bratskom i prijateljskom narodu", rekao je Pavlov.

Kada je reč o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara, koji je namenjen modernizaciji srpskih železnica, Pavlov je rekao da je zadovoljan kako se odvija taj posao dodajući da ti projekti imaju veliku pažnju srpske vlade.

Pavlov očekuje da manjih problema bude zbog reforme Železnica Srbije i podele na četiri preduzeća.

Izvršni direktor Železnica Srbije Rajko Ković je rekao Tanjugu da postoji izuzetna sardnja sa ruskim železnicama i da se radovi na aktuelnim projektima obavljaju i pre roka.

On je najavio da će deonica Ruma-Golubinci, duga oko 20 km, biti modernizovana do kraj avgusta, kao i da će u septembru biti završeni i radovi na obnovi pruge Sopot Kosmajski – Kovačevac.

Prema njegovim rečima, posle toga počeće i radovi na deonici Mala Krsna - Velika Plana.

Ković je najavio da će 1. decembra početi kapitalni remont i gradnja nove pruge od Stare Pazove do Novog Sada u dužini oko 43 km dodajući da je Saobraćajni institut CIP uradio projekat, koji je trenutno na reviziji kod ruskih železnica.

"Nadamo se da ćemo do kraja septembra završiti eksproprijaciju tako da će 1. decembra RŽD internešnal sa podizvođačima započeti radove. Radovi će biti započeti na najtežim delovima odnosno mostovima i vijaduktima.

Ruski ambasador Čepurin je rekao da će obnova pruge i škole u Golubincima biti na korist građana tog kraja i da su humanitarne aktivnosti stil kompanije "RŽD internešnal".

"Direktor ruskih železnica Vladimir Jakunjin je stari drug Srbije", kazao je Ccepurin podsetivši da su ruske železnice već obnovile i Osnovu školu "Vasa Živković" u Pančevu, gde se takođe gradi pruga Beograd – Pančevo.

Čepurin je rekao da će za dvadesetak dana u Rusiju otići 20 učenika iz Pančeva koji su bili najbolji na testu poznavanja ruske kulture i najavio da će i đaci iz Golubinaca mogići da posete Rusiju, gde ih očekuje lep kulturni program.

Čepurina su meštani Golubinaca dočekali sa oduševljenjem, a okrestar škole ga je dočekao sa pesmom Podmoskovske večeri.

"RŽD internešnal" planira da pomogne još četiri ili pet obrazovnih ustanova u Srbiji.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Killshot

Na sto mesta procitam za kredit od MMF-a u iznosu od 220 miliona, a tek sad cujem za ruski kredit od 800 miliona?!

Zerborus

@Killshot Ово је инвестиција у инфраструктурни пројекат (железнице), неки су и та средства хтели да преусмере у Буџет али Руси то нису допустили (конкретно онај који је обећавао 1000 Евра свим грађанима). А ММФ даје искључиво "потрошачке" кредите, они су нашим властодршцима далеко милији!

special image