• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji 79 odsto invalida nezaposleno

Oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID). Kako je saopštio CRID, glavni razlog za to je nespremnost poslodavaca da zaposle osobe sa invalidetom, ali i njihove predrasude i nespremnost da adaptiraju radno mesto za radnike sa posebnim potrebama.

Oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID).

Kako je saopštio CRID, glavni razlog za to je nespremnost poslodavaca da zaposle osobe sa invalidetom, ali i njihove predrasude i nespremnost da adaptiraju radno mesto za radnike sa posebnim potrebama.

Jedan od uzroka velike nezaposlenosti osoba sa invaliditetom je i to što strahuju da će izgubiti prava iz oblasti socijalne zaštite ako se zaposle.

"CRID podržava sve akcije institucija i nevladinih organizacija, koje se zalažu za rešavanje problema nezaposlenosti osoba sa invaliditetom u Srbiji," navodi se u saopštenju.

Ta organizacija je izrazila očekivanje da će do 3. decembra 2008.
godine biti usvojen Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji će doprineti smanjenju nezaposlenosti osoba sa invaliditetom u Srbiji.

U istraživanju CRID-a, učestvovali su i istraživači Centra za monitoring i evaluaciju.

Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar se ove godine obeležava pod motom "Pristojan posao za osobe sa invaliditetom".

Taj dan se obeležava povodom Svetskog programa za akciju koji se odnosi na osobe sa invaliditetom, a koji je Generalna Skupština UN usvojila 3. decembra 1982. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image