• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od poboljšanja kreditnog rejtinga Srbije

Izvor MONDO/Tanjug

Narodna banka Srbije objavila je danas da je agencija Fič rejtings potvrdila kreditni rejting Srbije "B+", sa stabilnim izgledima.

U Narodnoj banci Srbije zadovoljni su trenutnim kreditnim rejtingom zemlje, i kažu da je "zadržavanju rejtinga, prema oceni Fiča, doprinelo je pre svega dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi dogovorenih sa MMF-om, što potvrđuju i fiskalni podaci od početka godine".

Špekulativan rejting

Rejting "B+" dvanaesto je mesto na lestvici Fiča, koja ide od vrhunske ocene "AAA", do katastrofalnog "D" na 24 mestu. Na taj rejting Fič je "oborio" procenu srpske ekonomije u januaru prošle godine. Hartije sa tim rejtingom spadaju u "špekulativne" (popularno zvane džank), četiri nivoa ispod "investicionih". Sam rejting se opisuje kao "trenutna mogućnost za ispunjavanje finansijskih obaveza uz viosk rizik proemenljivosti u poslovnoj sredini i ekonomskim uslovima, kao i visok kreditni rizik.

Fič smatra da je srpski bankarski sektor likvidan i adekvatno kapitalizovan, ali i da određeni rizik potiče od udela grčkih banaka u domaćem bankarskom sistemu.

Međutim, kako prenosi NBS, konstatovano je da te banke imaju status domaćih pravnih lica što zajedno sa preventivnim merama centralne banke, predstavlja svojevrsnu branu od prelivanja negativnih efekata u slučaju eventualnog izlaska Grčke iz zone evra.

Agencija je, kako je navedeno, ocenila da će fiskalni deficit i u narednim godinama imati trend smanjenja, a kao rezultat toga se očekuje i pad javnog duga od 2017. godine.

Procenjuje se da je Srbija i dalje osetljiva na eksterne šokove, ali se ističe da je deficit tekućeg računa skoro u celosti pokriven stranim direktnim investicijama.

Kada je reč o kretanju ekonomske aktivnosti, Fič očekuje da će mere fiskalne konsolidacije imati kratkoročne negativne efekte na domaću tražnju, dok se pozitivan doprinos očekuje od eksterne tražnje.

Dodatno, navodi se da rizik naviše predstavljaju efekti od ponovno pokretanja velike proizvodnje u Železari, prenosi NBS.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image