• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogodine najveći rast zarada u Rusiji

Najveći rast zarada iduće godine medju evropskim zemljama može da očekuje Rusija, i to od 10,2 odsto, procenila je medjunarodna konsalting kompanija "Merser" u svom istraživanju tempa rasta plata u 60 zemalja sveta.

Najveći rast zarada iduće godine medju evropskim zemljama može da očekuje Rusija, i to od 10,2 odsto, procenila je medjunarodna konsalting kompanija "Merser" u svom istraživanju tempa rasta plata u 60 zemalja sveta.

Po rastu plata u svetu, Rusija će zaostajati samo za Indijom.

Kako se navodi u izveštaju "Mersera", u svetu se 2008. godine očekuje porast zarada od u proseku šest odsto, odnosno 1,9 odsto posle odbijanja inflatornog povećanja cena.

Zaposleni stanovnici zapadne Evrope, prema ovom istraživanju, mogu da računaju na povećanje plata za 3,4 procenta, uz realan porast od 2,1 odsto.

Već petu godinu zaredom po rastu zarada u zapadnoj Evropi prednjači Grčka, sa pet odsto. Medjutim, prema proračunima Medjunarodnog monetarnog fonda u toj zemlji je dogodine moguć značajan inflatorni rast od 3,2 odsto, što je takodje najviši indeks u zapadnoj Evropi.

Tako će prema realnom porastu zarada na prvom mestu u zapadnoj Evropi biti Irska, u kojoj se očekuje povećanje zarada od 4,7 odsto, uz inflaciju od 2,1 procenat.

U Švajcarskoj će situacija praktično biti bez promena u odnosu na ovu godinu, pošto se očekuje najniža inflacija u Evropi, od samo jedan odsto. Realno gledajući, zarade će u ovoj zemlji porasti za 1,5 odsto.

"Za Švajcarsku je već više godina karakterstično veoma uzdržano povećanje plata, tako da su poslednje prognoze očekivane", izjavio je analitičar kompanije "Merser" Dirk Evert.

Najveći rast zarada u svetu analitičari očekuju u Indiji gde, po odbijanju inflatornog indeksa, plate mogu da se povećaju za 9,8 odsto. Predstavnici "Mersera" ukazuju da ovako visoko poskupljenje radne snage u Indiji može da anulira prednosti prenosa proizvodnje pojedinih podružnica iz industrijski razvijenih zemalja.

"U odlučivanju za najisplativiji prenos proizvodnje, medjunarodne kompanije moraju da imaju u vidu ne samo trenutne troškove radne snage već i moguće izmene", prokomentarisao je Evert rezultate istraživanja.

On je dodao da bi, makar zbog geografske blizine, zapadnoevropske kompanije morale više da se zainteresuju za istočne susede. Tempo rasta zarada u istočnoj Evropi se usporava. Prema podacima "Mersera", zarade će dogodine tamo u proseku rasti za 2,3 odsto, ali se očekuje i primetan rast cena, do 6,9 procenata.

Rusi će iduće godine realno biti manje bogati nego nominalno, s obzirom da će, kako analitičari predvidjaju, najveći deo rasta njihovih zarada od 10,2 odsto, "pojesti" prognozirana inflacija od 7,5 procenata. Realno, zarade u Rusiji će porasti za svega 2,7 procenata.

U poredjenju sa evropskim zemljama, plate u SAD će porasti manje, realno za samo 1,9 procenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image