• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija mala ali korpa ipak sve skuplja

Izvor MONDO/Fonet

Asocijacija potrošača Srbije saopštila je danas da je analiza cena na uzorku od 54 prehrambene namirnice pokazala da je hrana od marta do juna ove godine u proseku poskupela za više od četiri odsto

Za potrošačku korpu sada se izdvaja 200 dinara više. Možda tih 200 dinara izgleda beznačajno ali to je mnogo više od rasta stope inflacije koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda, maloprodajne cene robe i usluga u junu u odnosu na decembar (znači još duži vremenski period) su porasle 2,1 odsto, a "inflacija" same korpe je duplo veća.

Isti nivo rasta zabeležen je i u martu, kad je korpa poskupela u odnosu na novembar 2014. godine, navodi se u analizi.

U Nišu skuplje nego u Beogradu

Korpu sačinjenu od istih namirnica najjeftinije plaćaju potrošači u Beogradu, potom sledi Novi Sad, dok je ovoga puta najskuplja u Nišu.

Za upoređivanje cena po gradovima uzet je uzorak od 60 istih namirnica, jer je za njih postojalo preklapanja, a analiza je pokazala da međusobne razlike zavise i od grupa proizvoda.

Za korpu prosečne vrednosti od 1.000 dinara, u kojoj su proizvodi iz grupe brašno, pirinač, testenine i peciva, Nišlije će platiti 1.060 dinara, dok će potrošači u Beogradu izdvojiti 940 dinara.

Monitoring cena je rađen tokom juna u marketima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a proveravane su cene u trgovinskim lancima Dis, Idea, Maksi, Merkator, Roda, Tempo i Univereksport.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Ne zezajte nas sa prosečnim platama i potrošačkim korpama, sve ste naduvali da ispadne bolje nego što jeste

sima

Svako mladji od 40 godina a nije clan stranke iz vladajuce koalicije treba ako mogu da beze odavde. Mi ostali zaostali nama nema spasa.

special image