• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eks guverner Jelašić: Dobro izvukoh živu glavu

Izvor Fonet

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da je razlog zbog koga je podneo ostavku to što više nije želeo da mu lični i porodični život zavise isključivo od političara, jer je postojao preveliki uticaj politike na centralnu banku.

"Jedan dan me prozivaju i smanjuju platu, drugi donose novi Zakon o NBS na osnovu koga mogu da me smene... Drugo, strašno me frustriralo što sam stalno ukazivao političarima šta ne valja i za to redovno dobijao packe", istakao je Jelašić u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

On je dodao i da su, kad bi se desio problem, političari očekivali da počisti "sav nered i rešava njihove probleme, zato što oni nisu uradili svoj deo posla".

 Najbolji primer za to su krediti u švajcarskim francima, precizirao je Jelašić.

On je napomenuo i da, takođe, nije mogao da shvati da vlast jedne države radi protiv sopstvene valute, da se ona sama protivi većoj upotrebi dinara.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo i situacija opasnih po život naročito priliko zatvaranja pojedinih banaka, Jelašić je rekao da mu je nemački ambasador 2001. godine kada je zatvarana bivša Karić Banka, ponudio fizičko obezbeđenje za porodicu koja je u to vreme bila u Frankfurtu.

"Iako sam tada sa osmehom odbio, često pomislim da je trebalo da prihvatim tu ponudu. Kada vidim šta se sve dešavalo kolegama iz regiona, sve više sam uveren da sam imao ludu sreću što sam sačuvao živu glavu na ramenima", konstatovao je Jelašić.

Jelašić je ostavku na dužnost guvernera NBS podneo u martu 2010. nakon šest godina rukovođenja tom finansijskom institucijom, a trenutno je čelni čovek Erste banke u Mađarskoj.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bika

Evo kako je glasilo objašnjenje ostavke bivseg guvernera. “Ostavku dajem isključivo iz ličnih razloga i nije bilo nikakvih političkih pritisaka, rekao je on i dodao da takvih pritisaka nije bilo ni tokom šest godina koilko je bio na čelu NBS-a..” (B92, Tanjug, 23. 3. 2010. godine) Zaista častan čovek. Sta reći, sem sačekati da se vidi zašto se sada oglasio i o čemu je stvarno reč.

kriticar

izvukao si ti lovu

smederevac

@kriticar Politićar koji je pošten i siromah treba ga popišati!!!. Bojim se da ga u Srbiji nema, zato odoh do jawnog (WCa)😆😆😆.

special image