• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Loše, lošije: Evro dogodine manji od dolara

Izvor MONDO/Tanjug

Evropska valuta nastavlja da gubi vrednost prema američkoj, tako da se mnogi trgovci i finansijski stratezi "klade" da će sledeće godine evro vredeti manje od dolara. To je veoma loša vest za domaći spoljni dug.

Dolar je u petak bio na putu da zabeleži najveći nedeljni dobitak u poslednja dva meseca, s obzirom na to da su investitori fokus usmerili na prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u od 2006. godine, koje bi trebalo da se desi do kraja godine.

Loša prognoza za Srbiju

Vest o daljem slabljenju evra prema dolaru je loša vest za Srbiju koja se lakomisleno zadužila i u dolarima, iako uglavnom trguje u evrima. Prema majskim podacima Uprave za javni dug,  tačno trećina srpskog javnog duga (24,5 milijardi evra) je nominovana u dolarima.

Dolarski indeks je zabeležio rast od 1,5 odsto u odnosu na korpu valuta u nedelji u kojoj je Dženet Jelen, predsednica američkih Federalnih rezervi (FED), naglasila da će se kamatne stope u SAD-u povećati najverovatnije tokom ove godine, dok je, sa druge strane, šef Evropske centralne banke (ECB) izjavio da bi monetarna politika Evrozone trebala da ostane "ultra labava".

Većina trgovaca i stratega računa da bi različita monetarna politika između evrozone i SAD-a mogla uticati da evro i dalje slabi, pri čemu bi se mnogi kladili da će pad biti ispod jednog dolara sledeće godine.

Evro je bio na dobitku 0,1 procenat u petak, na 1,0887 dolara, što nije daleko od sedmoiponedeljnog minimuma od 1,0855 dolara koji je zabeležen preko noći, ali je i dalje više od dva procenta niži u odnosu na prošlu nedelje.

Funta je zabeležila sedmoipogodišnji maksimum u odnosu na evro, od 69,445 penija, pošto je guverner Centralne banke Engleske, Mark Karni, dao do sada najjači nagoveštaj o periodu kada će povećati kamatne stope, izjavljujući da će odluka o tome biti u fokusu pri kraju 2015. godine.

Dolar je bio u padu za oko 0,1 procenat u odnosu na jen u poređenju s prethodnim danom, nakon što je zabeležio jednomesečni maksimum od 124,235 jena, ali je i dalje bio na putu da ostvari dobitke veće od jednog procenta ove nedelje.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Nisu Ameri krivi sto je EU pocela pre 2--3 meseca da stampa 60 milijardi evra svakog meseca,i tako jos oko godinu dana,pa evro kalira. Isto kao sto je dolar kalirao 2008-09 kada su Ameri nastampali 700 milijardi dolara da spasavaju banke i autoindustriju,pa je dolar 2008. u leto bio 49 dinara tj. oko 40% slabiji od evra. Isto tako i EU sada spasava banke i umpumpava pare u banke. Ja sam jos prosle jeseni zamenio skoro sve evre u dolare dok je dolar bio 86,danas je 110 (evro i onda i sada oko 120),pa sami racunajte. Na svakih 1000 dolara po 20-25 000 dinara. Nema te banke na svetu koja bi mi dala ni 10. deo ovoga na kamatu. Posebno ne sada i za nepunih godinu dana.

62

Ameri rade kako nima odgovara, sježiće evro kad budu hteli. Oni su i štampali "super dolar" najbolji falsifikat

Faust

Jel to znaci jaci dinar?Kad budemo kupovali evro, dobijamo vise? Ili ce da oslabi dinar pa ce evro da bude preko 130 din.?

special image