Deficit budzeta Srbije 33 3 milijarde dinara u prvoj polovini 2015

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Državna kasa u manjku preko 33 milijarde dinara

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Prema dogovoru sa MMF-om maksimalni iznos deficita budžeta Republike za prvih šest meseci 2015. je 96,3 milijardi dinara. Javni dug 72 odsto BDP-a a dozvoljeno 45 odsto.

Deficit budžeta u prvoj polovini 2015. godine iznosio je 26,4 milijarde, a zajedno sa projektnim zajmovima 33,3 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Javna preduzeća izvukla stvar

Bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane, kako je objasnilo Ministarstvo finansija, u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 27 milijardi dinara. Bolja od očekivane je i naplata poreskih prihoda, pre svega PDV, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte i doprinosa. Sa rashodne strane najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.

U junu su prihodi budžeta bili 84,7 milijarde, a rashodi 86,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi u junu iznosili su 73,6 milijardi, a donacije jednu milijardu dinara.

U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica prema godišnjem obračunu, tako da je prihod budžeta po tom osnovu veći nego u ostalim mesecima, a veći je bio i prihod od naplate akciza.

Po osnovu PDV-a u junu je naplaćeno 28,5 milijardi, dok su neporeski prihodi iznosili 10,2 milijarde dinara, od čega je 1,1 milijarda po osnovu uplate dobiti beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

"Glavni razlog većih rashoda u junu, u odnosu na maj, su obaveze po osnovu kamata. Rast subvencija rezultat je većih poljoprivrednih subvencija što je uobičajeno za letnji period. Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 17,8 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 17,1 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara", navelo je Ministarstvo finansija.

Na nivou opšte države u prvoj polovini godine je zabeležen deficit u iznosu od 35,3 milijardi, dok je deficit u junu iznosio osam milijardi dinara.

JAVNI DUG GOTOVO 72 ODSTO

Javni dug Srbije na kraju juna 2015. godine iznosio je 23,78 milijardi evra, što je 71,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Zakon odavno "probijen"

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.

U odnosu na maj javni dug je manji za oko 310 miliona evra.

Ukupne direktne obaveze države u junu iznosile su 21,2 milijarde, a indirektne 2,6 milijardi evra.

Na kraju 2014. godine, javni dug Srbije je iznosio 22,76 milijardi evra, odnosno 70,9 odsto BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 milijardi evra, sa učešćem od 59,6 odsto u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 milijardi evra ili 201,2 odsto BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP.


Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

AV priča bajke

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader