• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaposlenje na sajmovima našlo 5.000 ljudi

Izvor Tanjug

Od početka ove godine, zahvaljujući sajmovima zapošljavanja u Srbiji posao je uspelo da nađe više od 5.000 osoba, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Budući da je na sajmovima bilo najviše ponuđenih poslova u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, potom ekonomije, prava i administracije, mašinstva i obrade metala, tekstila i kožarstva, najveći broj njih posao je našao baš u tim delatnostima.

Iz NSZ ukazuju da su sajmovi zapošljavanja jedna od mera aktivne politike zapošljavanja koju, u skladu sa programom rada i raspoloživim sredstvima, organizuje u cilju zadovoljenja iskazanih potreba poslodavaca za zapošljavanjem većeg broja ljudi.

Učešćem na sajmu zapošljavanja, poslodavcu se pruža mogućnost da predstavi profil svoje kompanije, ponudu slobodnih poslova, informiše kandidate o uslovima rada, zaradi koju nudi, mogućnostima za napredovanje i usavršavanje...

Takođe, u neposrednom kontaktu sa kandidatima može da preuzme njihove biografije, obavi razgovore/intervjue za posao ili se na licu mesta dogovori o uslovima zapošljavanja sa potencijalnim kandidatima.

Sajmovi zapošljavanja onima koji traže posao omogućavaju i direktan kontakt sa većim brojem poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem više profila, predstavljanje svojih profesionalnih karakteristika...

Takođe, onima koji traže posao pruža se mogućnost da lično predaju radnu biografiju (CV) za veći broj slobodnih poslova, i da više saznaju o potencijalnim poslodavcima, uslovima rada, zaradi koju mogu očekivati i mogućnostima za napredovanje.

Programom rada NSZ za 2015. godinu, planirano je organizovanje 59 sajmova zapošljavanja, a do sada, u filijalama NSZ su organizovana 43 sajma.

Najveći broj sajmova zapošljavanja organizovale su Filijala u Kikindi, koja je organizovala četiri sajma, zatim filijala u Boru sa tri, dok su ostale filijale u proseku organizovale po jedan sajam.
Tim sajmovima prisustvovalo je 1.219 poslodavaca koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem 7.330 izvršilaca.

Sajmove je posetilo 40.595 onih koji traže zaposlenje, a od tog broja posao je našlo 5.846 njih.
NSZ organizuje sajmove mešovitog karaktera, na zahtev poslodavca, ili specijalizovane sajmove kao što su sajmovi profesionalne orijentacije ili namenjeni osobama sa invaliditetom.

Sajmovi zapošljavanja u organizaciji NSZ najčešće uključuju i radionice za lica koja traže posao, na temu pisanja CV-a i korisnih saveta sa obavljanje razgovora sa poslodavcem, navode iz NSZ.
Inače, u julu ove godine registrovano je 739.073 osoba na evidenciji NSZ, a prema podacima

Republičkog zavoda za statistiku, broj nezaposlenih manji je za 6.937 ili za 0,93 odsto nego u junu.
Prema godinama starosti, učešće mladih do 30 godina u registrovanoj nezaposlenosti je 25,2 odsto, lica starijih od 50 godina je 27,1 odsto, dok je učešće onih od 30 do 49 godina 47,7 odsto, pokazali su podaci Ankete o radnoj snazi za prvi kvartal ove godine.

Tokom jula 2015. godine sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje zaposlilo se ukupno 21.592 lica.

Što se tiče zapošljavanja, učešće mladih do 30 godina je 39,8 odsto (8.586 lica), a starijih od 50 godina 14,5 odsto (3.121 lice).

Najveće učešće u zapošljavanju sa evidencije NSZ zabeleženo je kod lica čiji je boravak na evidenciji bio kraći od šest meseci (39,9 odsto), zatim kod lica koja su na evidenciji boravila duže od dve godine (26 odsto), dok je učešće lica koja su na evidenciji bila od 6-12 meseci i od 12-24 meseca 18,7 odsto, odnosno 15,4 odsto respektivno.

Najzastupljenija su lica sa srednjim nivoom obrazovanja 62,73 odsto (13.545 lica), zatim lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani 17,45 odsto, dok je učešće lica sa višim i visokim obrazovanjem 19,82 odsto.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pera

Ko u starom Rimu,dodje se na trg,razgledaju se robovi pa se po neki i kupi.

86

Koga vi mazete. Pa nikom niste našli ni pripravnicki a kamoli posao. Onda se pitamo što mladi školovani odlaze. Uvozicete uskoro svu radnu snagu.

Nevenka Mitreski

Donedavno sam rekla ,da su rekli da sam sposobna da trazim posao, i da sam aktivna u trazenju posla i da mi oni NSZ ne mogu pomoci nikome!!!Eto nasla sam posao i jako sam srecna zbog toga i ne treba mi nicije pomoc. Od srca zelim svima da nadju posao za stalno i da budu srecni i pozitivni. :-)

special image