• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene i dalje neravnopravne

Iskustvo pokazuje da žene u Srbiji mnogo teže dolaze do posla od muškaraca, a to su potvrdila i istraživanja sprovedena u okviru projekta "Podizanje javne svesti za jednake mogućnosti žena i muškaraca na tržištu rada – promovisanje mera za poboljšanje položaja žena".

Iskustvo pokazuje da žene u Srbiji mnogo teže dolaze do posla od muškaraca, a to su potvrdila i istraživanja sprovedena u okviru projekta "Podizanje javne svesti za jednake mogućnosti žena i muškaraca na tržištu rada – promovisanje mera za poboljšanje položaja žena".

Projekat sprovodi Fond socijalne i demokratske inicijative FoSDI iz Beograda, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, a analizu je uradio Savet za ravnopravnost polova Vlade Srbije, piše "Politika".

Rezultati ovog istraživanja i mere za poboljšanje položaja žena predstavljeni su nedavno u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, a slični skupovi će biti održani i u Indjiji i Beogradu.

Sastanak u Nišu organizovan je u saradnji sa Udruženjem poslovnih žena i Centrom za žensko preduzetništvo koji već dve godine deluje pri Privrednoj komori u Nišu.

Pored ostalog, konstatovano je da je pre par godina godine stopa nezaposlenosti žena u našoj republici bila jedan i po puta veća u odnosu na muškarce i da je medju najvišima u Evropi.

Nakon 2000. godine kada počinju privredne reforme, došlo je do dodatnog pogoršanja položaja nežnijeg pola na tržištu rada, usled privatizacije i restrukturisanja privrede.

Prema rečima sociologa dr Marije Babović, koja je podnela uvodno izlaganje o rezultatima pomenutog istraživanja i sveobuhvatnoj analizi o položaju žena na tržištu rada, žene su izložene diskriminaciji kada traže posao.

Poslodavci neke poslove smatraju isključivo muškim. Zabeležene su razne ucene, a pojedini poslodavci traže od žena da potpišu blanko ostavke, da bi mogli da ih otpuste u slučaju da zatrudne.

Žene se suočavaju i sa brojnim drugim vrstama uslovljavanja, imaju poteškoća sa uslovima rada, sa napredovanjem u karijeri, sa uskladjivanjem profesionalnog i privatnog života.

Savet za ravnopravnost polova uradio je studiju sa programima koji predvidjaju angažovanje svih nadležnih – Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj,
Nacionalne službe za zapošljavanje, inspektora rada, Socijalnog saveta, udruženja poslodavaca, sindikata.

Kako ističe dr Marija Babović, rešenja će se tražiti u postojećim zakonskim okvirima i izgradnjom novih mehanizama koji treba da obezbede sprovodjenje zakonskih mera, kao i konkretnih programa poboljšanja položaja žena na tržištu rada.

Studija o kojoj je reč sadrži i preporuke za nova istraživanja o ukupnom društvenom položaju žena, kao i mere aktivnog zapošljavanja koje bi doprinele da se različite kategorije žena zapošljavaju kroz različite programe.

Pomenimo na kraju zanimljivu odluku niške preduzetnice Dragane Ristić. Naime, i sama suočena sa teškoćama u pokušajima da nadje posao, pre nekoliko godina odlučila je da formira svoju firmu i da u njoj zaposli samo žene.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image