• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete 13. platu? Evo rešenja, ali požurite

Izvor SRNA

Statistika i Svetska banka otkrivaju Srbima tajnu kako da dobiju čuvenu 13. platu.

 Kako do 13. plate? Izvor: iStock

Izvor: iStock

Naravno, tu platu nećete zaraditi u Srbiji, ma kako se trudili, jer jeviše ne dobijaju ni u mnogim domačim ekspoziturama sa zvučnim stranim tablama na fasadi.

Odliv mozgova slabijeg domoljublja

Zvonimir Šošević iz Uprave za saradnju sa dijasporom kaže da je kod srpske dijaspore jedno vreme postojala jaka emocija prema rodnom kraju i poreklu, ali sada ta emocija lagano slabi. Trend iseljavanja iz Srbije se nastavlja, pa se procenjuje da će doznake ostati siguran devizni prihod građana. Iz Srbije sada odlaze mahom visokoobrazovani, pa će transfer novca vremenom preći u transfer znanja i tehnologija, nadaju se stručnjaci.

Recept je jednostavan – ako želite 13. platu morate da pošaljete nekog rođaka u inostranstvo i od njega ćete godišnje, kaže stastistika, dobiti u proseku 400 evra. Ali morate da požurite, jer "emocija prema rodnom kraju" novih iseljenika slabi, upozoravaju stručnjaci.

Naime, prema podacima Svetske banke čak 800.000 ljudi u Srbiji dobija novčanu pomoć od rođaka ili prijatelja iz dijaspore, koja tako spada među 20 najdarežljivijih u svetu.

U proseku svako domaćinstvo 15 odsto svoje potrošnje bazira na novcu koji stiže iz inostranstva, a tih u proseku 400 evra ukupno u bruto domaćem proizvodu /BDP/ učestvuju sa 10 odsto, prenosi RTS.

Prema podacima Svetske banke, ukupan iznos doznaka u 2014. godini bio je 2,6 milijardi evra, a u prvoj polovini ove godine zabeležen je rast od 12 odsto. Stručnjaci kao jedan od razloga navode oporavak svetske ekonomije.

Čak dve trećine novca dolazi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Francuske. Zvaničnim putem, preko banaka, oko dve milijarde evra svake godine, a autobusom, preko prijatelja i porodice, stigne najmanje još pola te sume.

U Srbiju je od početka tranzicije 2001. godine do danas evidentirano 27 milijardi evra doznaka.

Vrednost direktnih stranih investicija kojima se redovno hvale neke vlade je 20 odsto manja.

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac kaže da se na makroekonomskom nivou svi prilivi iz inostranstva po osnovu doznaka smatraju kao jedna vrsta kompenzacije odliva te radne snage.

"Građani, koji nisu mogli da ovde nađu posao, privređuju i doprinose, to su uradili na taj način u inostranstvu. I, naravno, da utiču na sva privredna kretanja, a samim tim i na stabilnost kursa", kaže Uzelac.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Сад после читања ове вести на порталу "Каматица" признајем да сам учинио грешку приликом коментарисања. На "каматици" пише да је 400 евра годишњи прилив по сваком становнику а не по једном од 800.000 домаћинстава. Што отприлике значи да домаћинство, које прима помоћ из иностранства, прими годишње од 2-3.000 евра, што није безначајно а нарочито ако се има у виду да један запослени у иностранству помаже више породица (домаћинстава) па се и трошкови истог лица, по овом основу, увећавају преко наведеног износа.

zema

ne trazim trinaestu platu,samo i da ova bude na vreme. i da je ne poluti,da mogu da uradim bilo sta sa njom. ovako sve ode na racune. ide septembar,deca u skolu,a ja dobio pola majske zarade,pa ti zivi. da ne pomazu roditelji penzioneri ne bi imali ni da jedemo

Zeljko

Ako želite sigurnu 13.platu, najbolje da se zaposlite u Pošti. Oni su podelilli i prošle, a već su doneli odluku da podele i ove godine. Bez obzira na navodnu odluku Vlade da nema isplate 13. plate u javnim preduzećima. Dok narod grca, kod njih preliva, naravno, zahvaljujući državnom monopolu.

special image